Zbog navale na vaučere za Wi-Fi pao sustav Europske komisije

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Maj.2018, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog navale na vaučere za Wi-Fi pao sustav Europske komisije

BRUXELLES - Sustav Europske komisije, odnosno službene stranice projekta WiFi4EU nije u utorak izdržao navalu kada se točno u 13 sati preko 18 tisuća europskih općina i gradova pohrlilo prijaviti ne bi li osvojili svoj vaučer od 15.000 eura za uvođenje besplatnog interneta na javnim prostorima.

Kako je ključni kriterij za podjelu prvih 1.000 vaučera bila brzina prijave, jasno je da su baš svi registrirani gradovi i općine, a u utorak ujutro ih je bilo oko 18.500, pripremili >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << svoje 'najbrže prste' i odmah u 13 sati krenuli u prijavu zbog čega je sustav odmah krahirao, a stranica čitav dan ostala nedostupna.

Koliko se gradova i općina uspjelo prijaviti u tih nekoliko sekundi ili minuta, nije poznato, kao niti jesu li podijeljeni svi vaučeri ili je sustav krahirao prije toga.

Za 15 vaučera, koliko ih u ovom prvom pozivu pripada Hrvatskoj, do utorka se prijavilo 390 općina i gradova. Svi oni koji se u utorak nisu uspjeli probiti i u prvim stotinkama prijaviti za vaučere, imat će još četiri prilike, odnosno četiri poziva u iduće dvije godine, piše gradonačelnik.hr.

Da bi zbog prevelikog broja prijava moglo doći do problema sa softverom ovih je dana upozoravao Dario Runtić iz Udruge gradova, koji kaže kako su se, po informacijama kojima je raspolagao u utorak predvečer, Bjelovar, Pula, Umag i Pleternica uspjeli uspješno prijaviti, te su dobili obavijest da će uskoro saznati jesu li dobili vaučer.

Naknadno su nam se preko Facebooka javili i potvrdili da su se uspješno prijavili i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, Supetra Ivana Marković, Buzeta Siniša Žulić, Cresa Kristijan Jurjako, a kliknuti su na vrijeme uspjeli i Ploče, Labin, Virovitica, Zlatar, te niz općina.... Za pretpostaviti je, naravno, da oni nisu jedini, no za potpunu informaciju trebat će očito pričekati povratak sajta u život.

Europska komisija, podsjetimo, odlučila je uložiti 120 milijuna eura kako bi kroz projekt WiFi4EU, odnosno vaučere od po 15.000 eura, gradovima i općinama omogućila besplatno uvođenje bežičnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjenje isključivosti, odnosno omogućavanje pristupa interenetu svim građanima EU-a, bez obzira gdje žive i koliko zarađuju.

No, koliko god marketinški ovaj projekt bio zanimljiv, od samog starta većini zainteresiranih upitan je način podjele, odnosno sistem 'najbržeg prsta', u kojem ne presuđuje kvaliteta pripreme projekta i prijave nego isključivo brzina, odnosno kvaliteta mreže i pristupa stranicama WiFi4EU, piše gradonačelnik.hr.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.