Izvor: B92, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završna faza izgradnje fabrike vode

Beograd -- Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode "Makiš II" počela je danas u podne, posle gotovo pet godina priprema.

Očekuje se da se time reši problem snabdevanja vodom Beograda za narednih 50 godina. Izgradnja "Makiša II" započeta je izgradnjom jednog od sastavnih delova tog postrojenja - rezervoara čiste vode, zapremine 22,5 miliona litara.

Prema rečima šefa projekta Mihaila Golicina, to je prvi veći projekat finansiran u potpunosti iz budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada i koštaće 305 miliona dinara.

Izgradnja tog objekta, za koju je predviđeno 280 dana, predstavlja početak treće i finalne faze izgradnje kompleksa za preradu vode "Makiš", nakon koje će biti "zaokružen" projekat koji je urađen još 1985. godine, rekao je novinarima generalni direktor te fabrike Vladimir Taušanović.

Gradski menadžer Bojan Stanojević rekao je novinarima koji su prisustvovali početku radova da je najviše vremena u pripremnom periodu utrošeno na sređivanje dokumentacije o svojinskim odnosima vezanim za zemljište na kome će biti izgrađen novi deo kompleksa fabrika.

Izgradnjom "Makiša II" ukupni proizvodni kapacitet vode povećaće se sa 3.000 na 5.000 litara vode u sekundi.

Beograd će na taj način povećati svoj proizvodni kapacitet za 20 procenata, od čega će deo biti namenjen za "pokrivanje špiceva" (situacija kada je potrošnja najintenzivnija - u kojima je do sada redovno dolazilo do nestašica).

Taušanović: Ekološki nedopustivo

Direktor Javnog komunalnog preuzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija" Vladimir Taušanović izjavio je u fabrici vode "Makiš" da je glavni problem sa kojim se to preuzeće suočava nedovršeni kanalizacioni sistem.

On je na konferenciji za novinare, povodom početka izgradnje novog rezervoara u okviru proizvodnog postrojenja "Makiš II", rekao da je tretman otpadnih voda i njihovo ispuštanje direktno u Savu i Dunav sa aspekta sadašnjih ekoloških standarda neprihvatljiv.

Kanalizacioni sistem završen je u centralnim delovima grada, dok u mnogim prigradskim naseljima problem otpadnih voda još nije rešen, istakao je Taušanović.

"Intenzivno se trudimo da obezbedimo odgovarajuće izvore finansiranja završetka uređenja kanalizacionog sistema", kazao je on i dodao da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi koji nema postrojenje za otpadne vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.