Završen protest ratara, traktori se povlače sa puteva

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest ratara, traktori se povlače sa puteva

Predstavnici zemljoradnika i Ministarstvo poljoprivrede postigli dogovor o isplati subvencija. Poljoprivrednici koji su od početka sedmice traktorima blokirali veliki broj važnih saobraćajnica u Vojvodini prekinuli su proteste i vraćaju se svojim kućama.

Nakon šest dugih dana pregovora i blokade puteva, problem poljoprivredenika i Vlade Srbije oko isplate subvencija, konačno je rešen. Naime, pregovori koji su počeli jutros između predstavnika zemljoradnika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Ministarstva poljoprivrede, urodili su plodom, nakon što je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović uverio ratare da će isplata subvencije u vrednosti 14.000 dinara po hektaru, za posed veličine do 30 hektara, biti isplaćena do kraja ove godine.

Milovanović je nakon pregovora rekao da subvencije za obradive površine do sto hektara za 2011. treba da budu isplaćivane od 1. januara 2012.

Završni pregovori poljoprivrednika i ministra Petrovića

Poljoprivrednici nastavljaju sa blokadama

Odblokirana većina puteva(VIDEO)

Protesti poljoprivrednika u Vojvodini danas popodne su i zvanično završeni i svi traktori kojima su bili blokirani putevi na severu zemlje će se povući, izjavio je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Kiš je novinarima ispred zgrade Vlade Vojvodine rekao da su ratari zadovoljni jer je Vlada Srbije ispunila njihove zahteve i dodao da su poljoprivrednici uspeli da se izbore da budu subvencionisane sve parcele do 100 hektara.

On je objasnio da to znači da će se svi traktori koji su učestvovali u blokadama puteva od 30. maja povući i vratiti na svoja gazdinstva.

Danas oko 15 sati ratari su se povukli iz blokade zgrade Vlade Vojvodine sa 50 traktora.

Dogovor o subvencijama omogućen je pošto je u petak Vlada Srbije usvojila, na predlog resornog ministra Dušana Petrovića i preporuku državnog vrha, Uredbu o podsticajima u agraru za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Petrović je u petak izjavio da će isplata subvencija početi veoma brzo, dodajući da svi poljoprivrednici koji su uplatili penzijsko osiguranje do 31. maja, mogu da se prijave do 15. juna, a da bi sredstva trebalo da dobiju nakon tri do četiri sedmice.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.