Izvor: Glas javnosti, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatečeni odlukom vlade o vraćanju nadležnosti Ratelu

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je na poslednjoj sednici u četvrtak odluku o poništenju rešenja Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo o oduzimanju ovlašćenja Republičkoj agenciji za telekomunikacije. Ovu vest saopštio je vicepremijer Božidar Đelić, odbivši da kaže kako je na to reagovala resorna ministarka Aleksandra Smiljanić. Ona je, međutim, juče izjavila da je zatečena odlukom vlade.

- Naša pravna služba i saradnici su iznenađeni postupkom vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a naročito obrazloženjem. Pošto smo obrazloženje prvi put videli juče, još radimo na izradi njegove precizne pravne analize. Naročito je nejasno kako posle ovakve odluke vlade Ministarstvo može i dalje da odgovara za oblast telekomunikacija, ako mu je oduzeto pravo da sprovodi zakonitost - kaže ministarka Smiljanić.

Prema njenim rečima, vlada je svojom odlukom faktički preuzela odgovornost za nezakonite radnje u oblasti telekomunikacija, ali „i pored toga, Ministarstvo traži druga pravna sredstva da obezbedi zakonitost“.

- Smatramo da je najveća prepreka kvalitetnim investicijama u Srbiji pravna nesigurnost koja implicira korupciju, tako da je poštovanje zakona od presudnog značaja za razvoj zemlje - kaže Smiljanićeva.

Ovo je prvi put da vlada proglasi nezakonitim rešenje nekog svog ministarstva i da to ovako javno obelodani. Da podsetimo, spor je izbio kada je Ministarstvo telekomunikacija zapretilo da će Ratelu oduzeti sve ingerencije i preuzeti njegove poslove, pošto je ova nezavisna agencija prethodno „Telenoru“ besplatno dodelila na korišćenje pozivni kod 069. Ratel nije poslušao naredbu, insistirajući na svojoj samostalnosti, posle čega je ministarstvo ispunilo svoju pretnju, a Ratel zbog toga podneo sudsku tužbu. Vlada je ekspresno reagovala i poništila odluku ministarstva. Potpredsednik Đelić je kazao da to ne znači da Ratel i druge agencije rade dobro. On je ocenio da će nova vlada morati da se pozabavi nadležnošću i obavezama regulatornih agencija, promenom postojećih zakonskih regulativa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.