Zakopano blago može biti vaše

Izvor: B92, 01.Jun.2014, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakopano blago" može biti vaše

San Francisko -- Počela je aukcijska i internet prodaja zlatnika vrednih 11 miliona dolara, koje je jedan kalifornijski par slučajno pronašao šetajući psa.

Sredinom nedelje je na aukciji u San Francusku zlatnik iz 1984. prodat za 15.000 dolara. Na aukciji je bilo ponuđeno još nekoliko novčića, dok se najveći deo od ukupno 1.400 pronađenih zlatnika, prodaje preko sajtova "Amazon.com" i "Kagins.com".

Anonimni par koji je pronašao "zakopano blago" ipak će zadržati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nekoliko novčića za sebe.

Novac koji zarade prodajom zlatnika, nakon što pokriju račune, doniraće u dobrotvorne svrhe, dok će zaradu sa ovonedeljne aukcije donirati za rekonstrukciju stare konvnice u San Francisku, koja bi trebalo da bude pretvorena u muzej. U tom prostoru bi trebalo da bude izloženo i 60 zlatnika iz pronađene kolekcije.

Poreklo pronađenih zlatnika još uvek nije poznato. Numizmatičar koji je izvršio procenu pronađenih zlatnika i koji rukovodi njihovom prodajom kaže da već postoje teorije koje blago povezuju sa pljačkašem kočija Crnim Bartom, legendarnim odmetnikom Džesijem Džejmsom, ali i sa pljačkom već pomenute stare kovnice u San Francisku.

Naravno, već su se pojavili ljudi koji tvrde da pronađeno blago pripada njihovim dalekim rođacima, a jedna žena je čak zapretila tužbom.

Ipak, nadležni tvrde da se nijedna od pomenutih teorija zasad nije pokazala kao pouzdana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.