Zakon o zaposlenima bez podrške svih sindikata

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o zaposlenima bez podrške svih sindikata

Socijalno ekonomski savet nije dao saglasnost na Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, a prema najavama ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića nacrt će biti prosleđen Vladi Srbije a potom i u Skupštinu u decembru.

"Na žalost nismo uspeli da dođemo do koncenzusa da Socijalno ekonomski savet ovaj zakon podrži. Većina sindikata koji su učestvovali u raspravi su imali pozitivno mišljenje. Međutim, bilo je onih sindikata poput sindikata kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i deo obrazovanja koji nisu prihvatili ovaj zakon. Iz tog razloga nisu data pozitivna mišljenja", rekao je predsedavajući Saveta i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je najavio da će Socijalno ekonomski savet kada je reč o povećanju plata u odredjenom delu javnog sektora uputiti Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić zahtev za sastanak kako bi se ovo pitanje razrešilo.

"Vidite ovih dana određene proteste kada je u pitanju pošta. Nezadovoljstvo kada je u pitanju RTS, penzijsko invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju...To su sve preduzeća koja pripadaju javnom sektoru koja su kada je dolazilo do smanjenja zarada od 10 odsto i izvršeno, ali sada kada dolazi do određenih povećanja zarada kod kojih se to ne dešava i njihove plate već stoje godinama na istom nivou ili su niže nego ranijem periodu", naveo je on.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je više sugestija na nacrt Zakona o zaposlenima u javnim službama usvojeno, ali da postoje rezerve velikog broja sindikata.

"Kultura se nije prepoznala u rešenjima koja postoje u ovom zakonu, prosveta ne može to da prihvati iz brojnih razloga od kojih je osnovni što se disbalans i neravnoteža u zaradama zadržavaju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, zakon targetira oko 300.000 ljudi.

"Razlika između onih kojima je 2014. godine smanjena plata za 10 odsto i onih kojima je plata povećana je nekih 150.000 dinara", naveo je Stojiljković.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je da je Socijalno ekonomski savet dao pozitivno mišljenje na nacrt Zakon o izmenama i dopunama o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a da oko Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama nije došlo oko konačnog ribližavanja stavova.

On je rekao da se ovaj zakon odnosi na preko 300.000 zaposlenih na neodređeno vreme i da se odnosi i na prosvetu i na zdravstvo i na kulturu, nauku.

Ružić je dodao da je intencija Vlade Srbije i njegovog ministarstva da bude uveden "ravnopravniji položaj" i izrazio žaljenje što nije dato pozitivno mišljenje na nacrt zakona.

"To ne znači da se reforma sistema plata u Srbiji neće nastaviti", kazao je on.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević je ocenio da je rad na sednici bio konstruktivan. On je rekao da je odgovornost Vlade da brine o građanima.

Đorđević je izrazio očekivanje da će budžet u 2018. godini biti puniji.

Na pitanje novinara šta je odgovor radnicima pošta Zoran Stojiljković je rekao da su po njegovim informacijama razgovori odmakli i da se do nekih rešenja došlo.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.