Zakon nije izlečio besparicu

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon nije izlečio besparicu

Ukupan dug firmi čiji su računi bili blokirani, u aprilu 2013. bio je 142,7, a godinu dana kasnije 253,1 milijarde dinara

Prošlo je više od godinu dana otkako je počela primena zakona o skraćivanju rokova u izmirenju obaveza u komercijalnim transakcijama od koga se očekivalo da smanji besparicu u domaćoj privredi, ali taj propis nije izlečio tešku nelikvidnost koja i dalje davi našu ekonomiju.

Mada privrednici tvrde da je posle izvesnog boljitka, koji se osetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krajem 2013, početkom ove godine sve opet krenulo po starom.

Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije, do sredine prošle godine prosečan rok naplate bio je 134 dana. U isto vreme u zemljama u regionu na isplatu računa čekalo se 69, a u EU 40 dana.

Privrednici ističu da je zakon o plaćanju do kraja prošle godine donekle urodio plodom, jer su rokovi plaćanja sa 134 pali na prosečnih 126 dana. Malo? Za početak, kažu, nije loše.

– Na naplatu računa od države, opština i javnih preduzeća u prvoj polovini 2013. čekalo se 30 dana manje nego u prethodnom periodu, ali se taj rok u drugoj polovini godine produžio – tvrdi Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca. – Posle šest meseci primene zakona o rokovima plaćanja, vratili smo se na početno stanje. Proizvođači lekova se žale da država opet ne plaća u zakonom utvrđenom roku. Kasne i škole koje finansiraju opštine i gradovi. Država je nelikvidna i opet naručuje robu i usluge koje ne može da plati u propisanom roku.

Rajić dodaje da bi zato za privredu bilo najbolje da država konačno sredi svoje finansije. Prema podacima koje je „Politika” dobila od Narodne banke Srbije, u aprilu 2013. godine zbog neizmirenih dugova bilo je ukupno blokirano 41.288 računa pravnih lica i preduzetnika, a istog mesca 2014. – 49.752. Ukupan dug blokiranih u aprilu 2013. bio je 142,7, a godinu dana kasnije 253,1 milijarde dinara.

Sudeći po navedenim brojkama, reklo bi se da zakon o rokovima plaćanja nije bio lekovit. Stanje se čak pogoršalo.

Informacija Ministarstva finansija nameće zaključak da država svoje novčane obaveze izmiruje u zakonskom roku i da ona ne doprinosi rastu nelikvidnosti. Uspostavljeno praćenje primene zakona obezbeđuje da se na naplatu računa neposrednih i posrednih korisnika budžetskih sredstava ne čeka duže od 45 dana. Ako se ovaj rok prekorači, odgovorne čekaju kazne zaprećene Zakonom o budžetu za 2014. Ako kasne sa izmirivanjem obaveza, gradovi i opštine ne dobijaju deo para koji im pripada od poreza na zarade zaposlenih, a ako republičko javno preduzeće prekorači taj rok – ne može da isplati zarade zaposlenima, što se nedavno dogodilo „Srbijagasu”.

– Privredna komora Srbije i Udruženje stranih investitora ocenili su da je jednogodišnja primena Zakona doprinela izvesnom skraćenju rokova plaćanja – kažu u Ministarstvu finansija. – Njihov je utisak da su uspostavljena jasna pravila i uslovi plaćanja, što je naročito važno za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća i da budžetski korisnici, najveći dužnici pre stupanja na snagu ovog zakona, ažurnije izmiruju svoje novčane obaveze.

Pre izbora za premijera, Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu, pored ostalog, obećao javnosti da će cilj reformi, koje će njegova vlada sprovesti u prvih 100 dana rada biti „snažna fiskalna konsolidacija u cilju obezbeđenja preduslova za održivost javnih finansija i sveobuhvatna reforma poslovnog okruženja”. Reforme koje će se sprovoditi do kraja godine, rekao je tom prilikom Vučić, imaće za cilj rešavanje problema opšte finansijske nediscipline, sive ekonomije i nelikvidnosti.

Dugovanja države iz perioda pre aprila 2013. i dalje zagorčavaju život privrednika. S njima i pad tražnje, kao i veći državni nameti u 2014. s primenom novih poreskih zakona. Po oceni Dragoljuba Rajića, veće poresko opterećenje u ovoj godini platiće se zatvaranjem oko 10.000 preduzetničkih radnji i mikropreduzeća i gubitkom oko 40.000 radnih mesta.

-----------------------------------------------------------------------

Država nije izazivač besparice

Za lečenje neplaćanja, jedne od teških bolesti srpske privrede, od početka aprila 2013. država kao lek primenjuje ovaj propis kojim se obavezala da će isporučenu robu i usluge plaćati u roku do 45, a preduzeća do 60 dana. Iz Ministarstva finansija stižu uveravanja da država poštuje zakon i da ona više nije „generator nelikvidnosti”.

Aleksandar Mikavica

objavljeno: 22.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.