Izvor: Blic, 23.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi za dečji dodatak do kraja meseca

Zahtevi za dečji dodatak do kraja meseca

BEOGRAD - Roditelji, čijoj je deci pravo na dečiji dodatak priznato od 1. juna, trebalo bi da tokom ovog meseca obnove zahteve za korišćenje ovog prava za naredni šestomesečni period - rečeno je 'Blicu' u Ministarstvu za socijalna pitanja Vlade Srbije.

Za razliku od prvog podnošenja zahteva, kada su roditelji morali da pribave celo brdo dokumenata, ovoga puta biće im dovoljne potvrde o prihodima za avgust, septembar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i oktobar, a korisnici koji nisu na vreme doneli potvrde o redovnom školovanju dece u tekućoj školskoj godini te potvrde treba da prilože sada.

Milena Antić- Janić, savetnik ministra za 'Blic', kaže da je obnavljanje zahteva u skladu sa rešenjima koja su roditelji već dobili i na kojima piše da se mesec dana pre isteka roka za korišćenje prava zahtev mora obnoviti.

- Po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak se menja. Taj cenzus sada iznosi 2.958 dinara, a za samohrane roditelje, decu ometenu u razvoju i onu smeštenu u hraniteljskim porodicama 3.549 dinara. To, praktično, znači da pravo na ovu vrstu materijalne pomoći mogu ostvariti porodice čija primanja po članu domaćinstva u prethodna tri meseca nisu bila veća od pomenutih suma. Menjaju se, i to prema kretanju troškova života i visine dečjih dodataka, tako da sada redovni dodatak iznosi 964 dinara, a uvećani 1.253 - navodi Janićeva. Prema njenim rečima, novi zakon koji reguliše ovu oblast omogućava roditeljima da zahtev za dečji dodatak mogu podneti u bilo kom mesecu, pod uslovom da u prethodna tri njihova primanja nisu prešla propisani cenzus za taj kvartal.

R. Marković

Povećani i roditeljski dodaci

Roditeljski dodatak, ustanovljen kao mera populacione politike takođe se koriguje svakog meseca. Tako je iznos dodatka za drugorođeno dete sa prvobitno utvrđenih 50.000 povećan na 53.782 dinara, za dete sa 90.000 na 96.808, a za četvrto dete sa 120.000 na 129.078 dinara.

Majke koje su po starom zakonu ostvarile pravo na materinski dodatak ovu pomoć, koja trenutno iznosi 1.253 dinara, dobijaće do maja meseca naredne godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.