Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Zahtevi za dečji dodatak do kraja meseca

Zahtevi za dečji dodatak do kraja meseca

ekonomija

BEOGRAD - Roditelji, čijoj je deci pravo na dečiji dodatak priznato od 1. juna, trebalo bi da tokom ovog meseca obnove zahteve za korišćenje ovog prava za naredni šestomesečni period - rečeno je 'Blicu' u Ministarstvu za socijalna pitanja Vlade Srbije.

Za razliku od prvog podnošenja zahteva, kada su roditelji morali da pribave celo brdo dokumenata, ovoga puta biće im dovoljne potvrde o prihodima za avgust, septembar i oktobar, a korisnici koji nisu na vreme doneli potvrde o redovnom školovanju dece u tekućoj školskoj godini te potvrde treba da prilože sada.

Milena Antić- Janić, savetnik ministra za 'Blic', kaže da je obnavljanje zahteva u skladu sa rešenjima koja su roditelji već dobili i na kojima piše da se mesec dana pre isteka roka za korišćenje prava zahtev mora obnoviti.

- Po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak se menja. Taj cenzus sada iznosi 2.958 dinara, a za samohrane roditelje, decu ometenu u razvoju i onu smeštenu u hraniteljskim porodicama 3.549 dinara. To, praktično, znači da pravo na ovu vrstu materijalne pomoći mogu ostvariti porodice čija primanja po članu domaćinstva u prethodna tri meseca nisu bila veća od pomenutih suma. Menjaju se, i to prema kretanju troškova života i visine dečjih dodataka, tako da sada redovni dodatak iznosi 964 dinara, a uvećani 1.253 - navodi Janićeva. Prema njenim rečima, novi zakon koji reguliše ovu oblast omogućava roditeljima da zahtev za dečji dodatak mogu podneti u bilo kom mesecu, pod uslovom da u prethodna tri njihova primanja nisu prešla propisani cenzus za taj kvartal.