Zagrebačka burza: Više pozornosti za Maistru

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jul.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Više pozornosti za Maistru

ZAGREB - Početak novog tjedna ne obećava drugačiji scenarij od onoga kojeg smo vidjeli prošli tjedan.

Niska likvidnost i male promjene indeksa vjerojatan su scenarij kojeg ćemo gledati i idućih dana. Uz to, sve je više investitora koji radna mjesta zamjenjuju odmorom pa se može očekivati da če promet bivati sve manji. Uobičajeno za ovaj dio godine, turistička izdanja trebala bi biti u fokusu.

Osim standardno najtrgovanije Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A), može >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se očekivati nešto većei interes za dionicama Maistre (ZSE:MAIS-R-A). Ova je kompanija krajem prošlog tjedna otvorila preuređeni hotel Adriatic, koji je najvažnija ovogodišnja investicija Maistre, vrijedna 30 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci Maistra ima rast od devet posto u noćenjima i 14 posto u dolascima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj Maistrinih gostiju dolazi s tradicionalnih tržišta Njemačke i Austrije, dok se u prvoj polovici godine najveći porast dolazaka i noćenja bilježi s domaćeg, slovenskog i talijanskog tržišta. Iz Maistre posebno ističu podatak kako su Maistrini ukupni prihodi po jedinici uvećani za 40 posto. Dosadašnja ulaganja dostigla su gotovo tri milijarde kuna, čime je udio objekata s četiri ili pet zvjezdica u ukupnom Maistrinom portfelju hotela podignut sa 14 posto 2005. godine na 60 posto danas.

Nešto pozornosti će svakako privući Agrokorova objavljena namjera prodaje svog lovišta u Moslavini. Oglas je objavljen u dnevnim novinama u subotu i prilično je iznenađenje, pogotovo poslovnoj zajednici, jer je riječ o vjerojatno najdražem hobiju najmoćnijeg biznismena u Hrvatskoj i regiji. Kako se može pročitati iz oglasa, Lovno gospodarstvo Moslavina je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Agrokora, a upravlja lovištem, brine se o divljači i bavi se lovnim turizmom. U lovištu je zaposleno 13 radnika, a temeljni kapital tvrtke iznosi 51 milijun kuna. Ivica Todorić, najveći poduzetnik u Hrvatskoj i regiji, čiji koncern nakon lanjskog preuzimanja Mercatora ima prihod veći od sedam milijardi eura, poznat je kao pasionirani lovac.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.