Zagrebačka burza: Turistički sektor na meti kupaca

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Turistički sektor na meti kupaca

ZAGREB - Tjedan je Zagrebačkoj burzi donio ipak zanimljiviju trgovinu nego što je uobičajeno.

Tržište je već neko vrijeme u blago pozitivnom ritmu, a tome svjedoči i podatak da su indeksi na putu četvrtog uzastopnog tjednog dobitka.

Ovoga su tjedna najveći doprinos dala izdanja iz turističkog sektora. Osim Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A), ovaj su tjedan investitori dosta pažnje poklonili dionicama Plave lagune (ZSE:PLAG-R-A) koje su jučer zaključile na najvišoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << razini od ožujka 2008. Sve brojke vezane za turistički sektor posljednjih tjedana signaliziraju optimizam, a vidljivo je to i ukretanju sektorskog indeksa CROBEXturist.

Osim turističkog msektora, jasno je da Adris Grupa (ZSE:ADRS-P-A) i Podravka (ZSE:PODR-R-A) predstavljaju logičan izbor za investitore mobzirom na količinu dobrih vijesti koje su objavili posljednjih tjedana.

Iako neke brojke sugeriraju blagi oporavak građevinskoig sektora, investitori su očito vrlo oprezni jer posljednjih dana nismo vidjeli značajnije promete na dionicama iz ovog sektora. Vjerojatno se čekaju svježe vijesti o poslovima za kompanije iz ovog sektora pa bismo tek onda mogli vidjeti veće iskorake u ovom sektoru.

Jučer je nešto više poozornosti dobio i Kraš (ZSE:KRAS-R-A) zbog najavljene dividende od 10 kuna.

Danas bi više pozornosti mogla dobiti i Ina (ZSE:INA-R-A).  Glavna skupština Ine trebala bi danas, uz ostalo, odlučivati o prijedlogu da se iz zadržane dobiti kompanije isplati dividenda od 15 kuna po dionici ili ukupno 150 milijuna kuna. Prihvate li dioničari prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o dividendi, najvećem pojedinačnom dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, pripala bi dividenda u iznosu od 73,6 milijuna kuna, hrvatskoj državi, koja drži 44,84 posto dionica, 67,3 milijuna kuna. Ostalim bi dioničarima za dividendu išao iznos od ukupno 9,1 milijun kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.