Za zadužene u ŠVAJCARCIMA je upravo stigla još jedna LOŠA vest!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2020, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zadužene u ŠVAJCARCIMA je upravo stigla još jedna LOŠA vest!

Rata u švajcarcima veća je za 1.000 dinara, a za pojedine građane i do 2.000 dinara.

Poslednjih meseci švajcarska valuta ponovo je na uzlaznoj liniji, i premašila vrednost od 110 dinara. Jedan jedan franak vredi 0,94 evra. Ovoga puta, jačanje franka pogađa nešto više od 1.000 dužnika u Srbiji.

Većina zaduženih, naime, iskorstila je ovu mogućnost i svoj kredit vezala za evropsku valutu. Nešto više od hiljadu dužnika to nije uradilo iz nekoliko razloga. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Za konverziju se nisu opredelili oni kojima je ostalo malo rata do konačne otplate, ali i oni koji su kreditno sposobniji, nisu u docnji i nisu ugroženi pa su procenili da mogu do kraja da optlate svoje rate. Među njima ima i onih koji su u procesu tužbe ili to planiraju.

Rast franka našim građanima diže ratu trenutno u iznosu od oko 1.000 dinara.

- Naravno da rast franka utiče. Ukoliko je na primer, prosečna rata 300 franaka, koji je porastao prethodnih dana za oko 5 dinara, to znači da je rata u proseku veća za 1.000 dinara - kaže za naš portal Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Ako se pogleda unazad nekoliko meseci, nekima je ta rata veća i za 2.000 dinara.

Oni koji su prohvatili leks specijalis su zapravo u najlošijoj poziciji.

- Ovih 90 odsto koji su prihvatili leks su u lošijoj poziciji jer su sebi ograničili manevarski prostor. Dobar deo njih i dalje ne može da plaća ratu i posle konverzije, a izgubili su pravo da tuže i urade bilo šta po tom pitanju. Nisu sebi pomogli - dodaje Gavrilović.

Prosečan srednji kurs švajcarca u januaru je iznosio 109,19 dinara. Mesec ranije bio je na nivou od 107,54 dinara. Približno toliko je vredeo i u novembru, oktobru i septemebru, ali je prvih meseci prethodne godine bio i niži - oko 104 dinara.

Prosečna vrednost franka u 2015. godini, kada su dužnici došli u bezizlaznu poziciju, bila je 113,12 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.