Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nerad – manje plate

Ministar Sertić najavio smanjivanje zarada činovnicima Agencije za privatizaciju čiji šefovi primaju 156.384, a fakultetski obrazovani službenici 104.164 dinara

Ministar privrede Željko Sertić najavio je juče da se uz njegovu saglasnost radi sistematizacija radnih mesta u Agenciji za privatizaciju, što će podići njenu efikasnost rada, a mnogima će, kako je rekao, biti smanjene plate.

Povod za to bio je nedeljni intervju „Politike” u kome je Ljubomir Šubara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor Agencije za privatizaciju, prvi put javno rekao da u agenciji preduzećima koja čekaju kupce – postoji otpor zaposlenih da se završi privatizacija 512 preduzeća sa većinskim državnim kapitalom. Jer će i jedni i drugi ostati bez posla i privilegija.

Sertić je rekao da tamo neće moći više da se radi na isti način kao do sada. „Zna se šta je njihov posao i mandat”, dodao je ministar.

Agencija za privatizaciju ima 306 zaposlenih. Posle novembarskog smanjenja plata, prema Informatoru o radu ovog tela, plate rukovodioca iznose 156.384 dinara. Fakultetski obrazovani službenici mesečno zarađuju 104.163, zaposleni sa višom stručnom spremom 63.135, dok plate radnika sa završenom srednjom školom iznose 56.985 dinara.

Nije tajna da su službenici ove agencije, koja sprovodi i kontroliše prodaju državnih i društvenih preduzeća, uvek bili među bolje plaćenim državnih činovnicima sve dok država nije propisala maksimalne iznose plata u javnom sektoru, a potom krajem prošle godine i umanjila zarade za deset odsto.

Za nekolicinu plate nisu bili jedini izvor prihoda. Pored redovnog posla u Agenciji za privatizaciju, dvadesetak njenih službenika istovremeno je uspevalo i da upravlja jednim ili više preduzećima u restrukturiranju. „Politika” je letos objavila da je 13 službenika imalo po jednu funkciju u nadzornim odborima drugih privrednih subjekata, osam po dve i jedan tri funkcije u odborima direktora ili nadzornim odborima. Za to im je sledovala naknada između 35.000 i 45.000 dinara. Tek na zahtev Agencija za borbu protiv korupcije – koja je utvrdila da su u sukobu interesa – odrekli su se tih funkcija. Jer kao što se zna posao službenika Agencije jeste da spolja kontrolišu, a ulaskom u upravu preduzeća postavlja se pitanje objektivnosti njihove kontrole.

Ministar Sertić juče je ukazao da problem postoji i u samim preduzećima koja treba da budu privatizovana.

– Ima definisanih i nedefinisanih opstrukcija i to mnogo više u menadžmentu tih firmi. Mnogi od njih – direktori, rukovodioci i predstavnici sindikata žive bolje i imaju bolje uslove nego što bi ih imali kod privatnika – rekao je Sertić.

Niko po svemu sudeći ne kontroliše kolika će im zarada leći na račun svakog meseca, a trebalo bi, jer je Vlada Srbije još pre tri godine ograničila visinu plata u javnom sektoru. Zakon o utvrđivanju maksimalnih zarada propisuje da najviša plata može da iznosi 162.740 dinara. To se između ostalog odnosi i na preduzeća u kojima država ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50 odsto kapitala ili više od polovine glasova u upravnom odboru, kao i u drugim pravnim licima u kojima javna sredstva čine više od polovine ukupnih prihoda.

Problem je međutim šta sa preduzećima u restrukturiranju koja posluju sa većinskim društvenim ili državnim kapitalom u kojima organe upravljanja imenuje subjekt privatizacije ili vlada? Ko njih kontroliše i da li ih kontroliše? Po svemu sudeći niko ako je suditi po „Galenici”. Vršilac dužnosti tog preduzeća Nedeljko Pantić Agenciji za borbu protiv korupcije u februaru ove godine prijavio je platu od 250.000 dinara.

Marijana Avakumović

objavljeno: 08.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.