Za 4 dana: Država ruši, ne čeka pravosnažnu odluku

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 4 dana: Država ruši, ne čeka pravosnažnu odluku

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata omogućavaju država i lokalna vlast ruše nelegalno izgrađene objekte posle donošenja najčešće drugostepenog rešenja

"U objektima koji su nelegalno izgrađeni, više neće moći da se obavljaju uslužne aktivnosti. Zato oni koji se nalaze u procesu ozakonjenja, moraju što pre da završe taj postupak jer s takvom nekretninom ne mogu da funkcionišu", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Po njenim rečima, građani nemaju razloga da grade nelegalno jer je država stvorila sve uslove za brzo i lako dobijanje gradjevinskih dozvola i lokacijskih uslova.

"U periodu 2015-2018 doneto je 183.000 rešenja o rušenju nelegalne gradnje na osnovu kojih je srušeno 78 bespravno građenih objekata u parkovima prirode. Ovim izmenama je još više pooštren postojeći zakon s obzirom na to da je praksa pokazala da na terenu postoje problemi sa ozakonjenjem bespravne gradnje", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je u prethodne tri godine prihod od taksi za ozakonjenje bio 3,9 milijardi dinara, i da očekuje da u narednih pet godina taj prihod bude 40 milijardi dinara.

"Kapacitet za primenu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata postoji, jer trenutno imamo više od 1.000 ljudi u jedinicama lokalne samouprave koji su za to zaduženi", dodala je ministarka.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da te izmene predviđaju da sve gradjevinske inspekcije s lokalnog nivoa budu premeštene na nivo Beograda.

"Do kraja ove godine gradskim opštinama ćemo vratiti nadležnost za ozakonjenje do 300 kvadrata, a do 800 kvadrata prigradskim opštinama. Ozakonjenje će se vršiti u svakoj gradskoj opštini i sa ciljem da građani proces ozakonjenja ostvaruju blizu mesta u kojima žive", kazao je Vesić.

Dodao je da građevinske dozvole u Srbiji mogu da se dobiju za 28 dana ako postoje urbanistički planovi.

Po njegovim rečima, nelegalno izgrađene objekte niko ne kontroliše, a oni koji grade na takav način, ne plaćaju naknadu za građevinsko zemljište čime "uzimaju novac od građana i opterećuju postojeću infrastrukturu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.