ŽILIĆI PROIZVODE NAJBOLJI SIR NA SVETU: Napustili glavni grad zbog porodičnog biznisa, pa OSVOJILI SVE KONTINENTE SIROM SA ČOKOLADOM (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 08:10

ŽILIĆI PROIZVODE NAJBOLJI SIR NA SVETU: Napustili glavni grad zbog porodičnog biznisa, pa OSVOJILI SVE KONTINENTE SIROM SA ČOKOLADOM (VIDEO)

Tajna sira je u najboljem mleku.

Zahvaljujući bogatom biodiverzitetu na Kupresu se proizvode najkvalitetniji sirevi u BiH, ali i šire.

O tome svedoče brojna priznanja za kvalitet. No, Kupres je jedinstven i po tome jer se tamo osim tradicionalnog proizvodi i sir od pomorandže, limuna, kikirikija, ali i čokolade!

Smail Žilića iz Sarajeva se pre deset godina, upravo zbog sira, preselio u Kupres sa porodicom. Na kupreškoj visoravni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspeva više od hiljadu različitih biljaka i idealno je područje za ispašu stoke. A upravo je mleko temelj za kvalitetan finalni proizvod.

A upravo to je podstaklo Smaila da sarajevsku adresu zameni kupreškom i pokrene proizvodnju sira i to baš u ulici simboličnog naziva - Put lekovitog bilja.

- Ako negde u BiH može da se napraviti dobar sir, onda je to između ostalog i na Kupresu, a time sam se povodio kad sam napuštao Sarajevo. Moja porodica i ja smo pokrenuli zaista jedan veliki projekat - kaže vlasnik sirane u Kupresu.

Smail je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mlekare Kupres i zaposlio sedam radnika. Vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći vlasti, započeo je 2014. godine proizvodnju. Trenutno u sirani radi samo tročlana porodica.

Mesečno prerade do 35 tona mleka koje otkupljuju uglavnom od kupreških farmera, a delom i sa Vlašića i Rostova. Posao je zahtevan jer se dnevno proizvede i do 200 kilograma sira.

- Mogu vam reći da je potežak posao, zahteva vreme od ranog jutra do kasno naveče, pogotovo leti kad ima više mleka. Tada smo znali i po tri smene da radimo. Organizujemo se i ide. Nema druge - navodi Smailova supruga Munevera Žilić.

Sem tradicionalnog kupreškog sira Žilići proizvode i sireve sa začinskim biljem, brusnicom, borovnicom, aronijom, ali i pomorandžom i limunom - pa čak i sa kikirikijem i čokoladom!

Smail kaže da je stvar kreativnosti šta ćete dodati ako imate standardno kvalitetan sir. A za kvalitet je pet puta nagrađen priznanjem na prestižnom Balkanskom festivalu sira.

- Kupres nije nikada bolje prezentovan niti reklamiran kroz neki svoj sopstveni proizvod. Moj sir se ne zove sir Smaila Žilića već se zove kupreški sir. Kupreški sir je postao brend ne samo u Beogradu. Ne postoji kontinent na koji nije otišao brend kupreškog sira - zadovoljno kaže Smail.

Žilić, magistar poljoprivrednih nauka, planira da u sklopu sirane napravi i edukacijski centar, gde će se moći obučavati i studenti i đaci, ali i proizvođači mleka.

Iako je stvorio brend koji promoviše Kupres i upotpunjuje turističku i gastronomsku ponudu tog kraja bilo kakva podrška vlasti potpuno je izostala.

Izvor: Srbija Danas/Crna hronika/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.