ŽELEZARA SMEDEREVO – Stub srpske industrije

Izvor: BKTV News, 07.Okt.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽELEZARA SMEDEREVO – Stub srpske industrije

Železara u Smederevu, (koja se zvala i SARTID i US STEEL Srbija), decenijama je industrijski kapacitet o kojem se puno govori i koji je predmet posebne pažnje države.

Kada je 2003. godine američki gigant u proizvodnji čelika – kompanija US STEEL preuzela Železaru u Smederevu, očekivalo se da je problem te kompanije dugoročno rešen, posebno kad je američka kompanija uspela da stabilizuje i obnovi proizvodnju na nivou od oko 2 miliona tona godišnje, što je veoma blizu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << instalisanih kapaciteta, i kada je postizala veoma značajne proizvodne i izvozne rezultate (u to vreme, izvoz iz US STEEL Srbija činio je čak 27 odsto srpskog izvoza).
Medjutim, globalna kriza i pad tražnje za čelikom ugrozio je proizvodnju i američka kompanija je upala u gubitke u Smederevu. U želji da izbegne zatvaranje Železare, Vlada Srbije u januaru 2013. godine otkupila je od US STEEL-a smederevski kombinat ,,za jedan dolar,, i preuzela finansiranje delimične proizvodnje, ali i pokrivanje gubitaka u želji da, kako tako očuva oko 5.000 radnih mesta u Smederevu.  I ta priča traje do danas.
Sada država mesečno za Železaru Smederevo izdvaja 8,5 do deset miliona evra, dok je državi potrebno bar još 250 miliona evra da bi bile pokrenute obe visoke peći. To su veliki troškovi, koje u ovom trenutku budžet sebi ne može da priušti, i zato je državi potreban strateški partner, koji će sam ili u saradnji sa državom omogućiti da ,,smederevski gigant” ponovo ,,stane na noge”.

Dugo su se u javnosti sukobljavali stavovi da li treba Železaru održavati u životu ili je ugasiti. Vlada Srbije se odlučila da sačuva Železaru, i da pokuša da pronadje strateškog partnera, koji bi nastavio poslovanje, i na kraju krajeva umanjio troškove države po ovom osnovu.
Može se reći da je odluka Vlade Srbije da učini sve da očuva Železaru  Smederevo razumljiva i veoma značajna. Sa jedne strane, na taj način će se očuvati više od 5.000 radnih mesta u Smederevu, ali će se očuvati i jedan od ključnih industrijskih kapaciteta u našoj zemlji, bez obzira na činjenicu da je Železara bankama dužna 260 miliona evra, a ostalim dobavljačima 120 miliona evra i da te dugove država mora da preuzme na sebe (to bi morala da uradi i u slučaju gašenja Železare).
Treba istaći da Železara Smederevo daje značajan doprinos našem bruto domaćem proizvodu, da sada učestvuje sa oko 5 odsto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji i sa oko 14 odsto u ukupnom izvozu Srbije, i da bi mogla, umesto proizvodnje od 340 miliona evra, da proizvede u optimalnom scenariju korišćenja punog kapaciteta čeličnu robu u vrednosti od oko 1,4 milijarde evra i od toga da izveze robu vrednu 1,2 milijarde evra, što je i premijer Vučić istakao kao još jedan od razloga zašto Srbija želi da pomogne i uloži u Železaru. Na primer to bi bilo blizu proizvodnji i izvozu Fiata u Kragujevcu, a zaista ne treba puno pričati o pozitivnom uticaju te fabrike na ekonomska kretanja u našoj zemlji.
Rešavanje pitanja Železare bio bi i svojevrsni dokaz uspešne i ozbiljne države, koja je odlučna da promeni stanje u srpskoj privredi i industriji, a sa druge strane to bi bio i svojevrsni ,,ugaoni kamen” dugo pominjane i preko potrebne reindustrijalizacije u Srbiji i važan elemenat reformi koje sprovodi ova Vlada Srbije.

Pozitivna stvar je u tome što postoje zainteresovane strane kompanije koje bi mogle da preuzmu Železaru, poput američkog ESMARK-a, ruskog Uralvagonzavoda ili indijskih metalskih kompanija. Medjutim, obzirom na još uvek prisutnu krizu na tržištu, takav aranžman za Vladu Srbije neće biti nimalo jednostavan. Jer možda neće biti dovoljna samo prodaja ,,za jedan dolar,, već će strani investitori insistirati i na nekim drugim koncesijama, pa možda i na partnerstvu sa državom u ovom projektu. Potrebno je naći model prihvatljiv za sve strane u pregovorima.
Ipak treba naglasiti da Železara u Smederevu treba Srbiji, i u segmentu proizvodnje, i u segmentu izvoza, ali i kao ,,socijalni katalizator,, u smislu očuvanja radnih mesta, I naravno kao simbol procesa reformi, koji treba i da oživi proizvodnju u Srbiji, da promeni strukturu naše privrede i da poveća njenu konkurentnost. Na kraju krajeva, Železara sa novim stranim partnerom dugoročno će koštati budžet Srbije znatno manje nego sada.
Kako reče premijer Vučić – ,,nema ozbiljne države, bez železare i livaca”. Ima u tome istine.
 
Autor: Zoran Pavić
Foto: Večernje novosti
The post ŽELEZARA SMEDEREVO – Stub srpske industrije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.