ZAŠTO SU SVETSKI SUPERBOGATAŠI POBEGLI DUBOKO U KOPNO? Naučnici su predvideli nešto zastrašujuće!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 11:32

ZAŠTO SU SVETSKI SUPERBOGATAŠI POBEGLI DUBOKO U KOPNO? Naučnici su predvideli nešto zastrašujuće!

Međunarodna grupa naučnika, koju predvode istraživači sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru, zaključila je da će podizanje nivoa mora u 21. veku biti snažnije nego što se smatralo pre.

Više od 100 vodećih autora naučnih izdanja na njihov zahtev dali su procenu podizanja nivoa svetskog okeana. Istraživači su takođe analizirali više od 1.000 članaka na tu temu.

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, nivo okeana povećaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << do 1,3 metra do kraja ovog veka, a nakon 200 godina, nivo će se nalaziti 5,6 metara iznad prethodnog.

Naučnici veruju da će, usled topljenja glečera Arktika i Grenlanda, nivo okeana znatno porasti. Taj proces mogao bi da uspori smanjivanje oslobađanja gasova staklene bašte.

Podsetimo, magazin Forbs objabio je ne tako davno članak koji prati milijardere koji su otkupljivali poljoprivredne površine u Americi i širom sveta.

Lokacije, daleko od obala, po mnogima, ukazuju na nameru da pobegnu u slučaju porasta nivoa mora, na mesto na kom bi preživeli mogli da osiguraju resurse za samoodrživo preživljavanje.

"Čini se da su suve teritorije u Sjedinjenim Državama, poput Montane, Novog Meksika, Vajominga i Teksasa, veoma popularne regije za najbogatije ljude. Milijarderi poput Džona Malonea (trenutno najvećeg vlasnika zemljišta u Americi, poseduje 2.200.000 hektara, uključujući Vajoming i Kolorado), Ted Tarner (2.000.000 hektara u Montani, Nebraski, Novom Meksiku i Severnoj Dakoti), Filip Anšulc (434.000 hektara u Vajomingu), Džef Bezos (400.000 hektara u Teksasu) i Stan Kroenke (225.162 hektara u Montani) svi su sakupili ogromnu zemlju. Nakon dodatnih istraživanja, mnogi milijarderi se pripremaju za buduće planove bega sa 'kućama za odmor' na udaljenim lokacijama. Mnogi od njih takođe imaju svoje privatne avione spremne da polete u svakom trenutku”, navodi se u članku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.