ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV VIRUSA: Razvojna banka Saveta Evrope odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2020, 14:04

ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV VIRUSA: Razvojna banka Saveta Evrope odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra

Finansiranje javnog sektora će podržati kontinuitet u pružanju zdravstvenih usluga i stabilnost zdravstvenog sistema

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa u Srbiji.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije, navodi se u saopštenju CEB-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ističe se da će zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora, pokriti vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje koronavirusa.

- , uključujući zaštitu medicinskog osoblja - piše u saopštenju.

Biće omogućeno i finansiranje medicinskih sredstava, lekova, medicinske opreme, monitora za pacijente i testova za korona virus.

Fokus finansiranja javnog sektora je na unapređenju snabdevanja bolnica zaštitnom opremom kao što su epidemiološke i hirurške maske, dezinfekciona sredstva i zaštitna odeća. Razvojna banka Saveta Evrope već podržava zdravsteni sektor u Srbiji kroz nekoliko postojećih projekata.

Banka je nedavno odobrila kredit od 54 miliona evra za novu dečiju bolnicu u Tiršovoj i investiciju od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje. Sa najnovijim kreditom, tekuće investicije Razvojne banke Saveta Evrope u Srbiji će dostići skoro milijardu evra.

- Zdravstvo je prioritetan sektor finansiranja za našu instituciju i do sada smo imali odličnu saradnju sa Srbijom. Izbijanje epidemije virusa korona zahtevalo je dodatna ulaganja u ovu oblast a Banka je brzo odreagovala da podrži zemlje članice. Zajam koji je odobren Srbiji deo je naših napora da se zajednički borimo protiv ove epidemije - izjavio je guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.