Vučić o koncesiji za aerodrom: Veliki posao za Srbiju

Izvor: RTS, 06.Jan.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o koncesiji za aerodrom: Veliki posao za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ostvaren ogroman uspeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, koja je zemlja EU. Dodaje da je to dobar signal investitorima. Predsednica Vlade Ana Brnabić poručuje da je ceo posao urađen transparentno.
Aleksandar Vučić je čestitao premijerki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ani Brnabić i Vladi na koncesiji koja je pripala francuskom "Vansi erportsu", podsetivši da je posao započet kada je on bio premijer, ali je ključan deo posla, kako je kazao, napravila ova vlada.

Rekao je da će ukupna dobit od koncesije biti 1,468 milijardi evra, te da ljudi možda ne razumeju koliko je Srbija napredovala i koliko je drugačija i bolja nego pre četiri do pet godina.
"Kada smo počeli da razmišljamo da damo koncesiju na 25 godina pre četiri godine rekli su nam stručnjaci da možemo da dobijemo maksimalnih 40 do 50 miliona dolara, odnosno evra. Ja sam govorio više puta da očekujem između 300 i 350 miliona evra, zatim 350 i 400 miliona evra kada sam shvatio da srpska ekonomija raste, a i broj putnika raste. Onda sam kazao da možemo da dobijemo 450 miliona evra kada sam znao rezultat neobavezujućih ponuda. Sačekali smo da dobijemo 501 milion evra", objasnio je predsednik.
Vučić je ukazao da će vlada dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije - mali akcionari.
Da nismo napravili kompaniju "Er Srbija", ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za "Nikolu Teslu", istakao je predsednik Vučić.
"Sada bih pitao sve stručnjake koji su nas kritikovali da li su sada razumeli šta znače vizija, ozbiljnost i odgovornost. Pitao bih i one koji su preko novina tvrdili da ćemo da prodamo. Oni nisu polupismeni, već nepismeni ili zlonamerni", poručio je predsednik nakon obilaska radova u Narodnom muzeju.
Istakao je da je ukupna vrednost koncesije 1,468 milijardi evra i da je tenderska procedura trajala godinu dana, bila otvorena, transparentna i javna.
Prema njegovim rečima, nivo investicija je koncesionim ugovorom 732 miliona evra, a od koncesijske takse država će dobijati još značajnih sredstava.
"Nismo prvi aerodrom koji je u našem regionu ušao u koncesiju. Imali smo problem sa rastom aerodroma u Sofiji i Zagrebu. Beograd je pametno postupio i zato uspeo da dobije značajno više od Zagreba, koji je za koncesiju dobio 865 miliona evra ukupno", naglasio je Vučić.
Istakao je da je ukupna vrednost našeg ugovora za više od 50 odsto veća od onog koji je Zagreb ostvario, što je ogroman uspeh za Srbiju koja nije članica EU.
Takođe je ukazao da je veoma važno da se koncesionar potpisanom namerom obavezao da neće otpuštati zaposlene na aerodromu.
Isto tako, preneo je da aerodromske takse, na osnovu ugovorne obaveze, u naredne tri godine neće biti povećavane.
Ukazao je da dolazi jedna od najvažnijih i najznačanijih kompanija, iz jedne od najsnažnijih zemalja EU, koja će obezbediti da dostignemo 15 miliona putnika, a već 2024. imaćemo 7,9 miliona putnika, i 2030. deset miliona.
"To govori o stravično velikom i izvanrednom rastu beogradskog aerodroma i rastu srpske ekonomije koji se očekuje", naglasio je Vučić.
"Dušebrižnici pitali zašto još sedam dana" 
"Slušao sam neke koji govore, a bolje bi bilo da ne govore ništa, koji kažu - 'zašto mi ne ubiremo profit'. Ubiremo. A kad ste vi vladali Srbijom, profit nam je bio 130.000 evra na godišnjem nivou. Znači, da smo ih slušali i da su opstali na vlasti, bilo bi nam potrebno celo jedno ledeno doba da vratimo te pare, dakle 10.000 do 11.000 godina da samo vratimo ovaj 501 milion, da ne pričamo o celom ugovoru", rekao je Vučić.
Istakao je da ćemo ovih godina imati realnih oko 24-25 miliona evra profita.
"Ako izračunate, mi to vraćamo za 20 godina, a dobijamo novac odmah, da ne pričam o inevsticiji, o koncesionoj taksi, koja će da bude nekoliko stotina i hiljada puta veća nego što je bio sveukupni profit koji su 2012. godine ostvarivali Tadić, Đilas, Jeremić i ostali", rekao je Vučić.
On se osvrnuo i na kritike zbog produžavanja roka od sedam dana za odluku o koncesionaru i rekao da je do bilo potrebno da bi se sagledale sve ponude, te da su još dve kompanije bile veoma blizu ponude francuskom "Vansiju".
"Obično dušebrižnici i predstavnici onih političkih snaga, koje su pokrale i opljačkali Srbiju i kod kojih ništa transparentno nije bilo, pitaju zašto sedam dana novih. Pa, zato što je bilo potrebno da sagledamo sve, od finansijskih do tehnički ponuda", rekao je Vučić.
Rekao je da je koncesija za aerodrom "Nikola Tesla" važna i zbog naših regionalih aerodroma, u Nišu, Užicu, Kraljevu, te da ćemo imati punu slobodu da razvijamo aerodrome u Srbiji.
"Ovo je velika i važna vest i verujem da ćete i od francuskog predsednika Emnanuela Makrona, kada bude došao, za koji mesec, moći da čujete šta misli o svemu tome", zaključio je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić potvrdila je da je francuska kompanija "Vansi erports" pobedila na tenderu i poručila da je reč o milijardu i po evra, što kroz finansije, što kroz investicije.
Premijerka je rekla da je ceo posao urađen transparentno, da je učinjen ogroman profesionalni iskorak, što je i pokazano time što su u nadmetanju učestvovale najbolje kompanije širom sveta.
Brnabićeva je rekla da je ovo, kao i ono što je grad Beograd zaključio u vezi sa deponijom u Vinči, primer javno-privatnog partnerstva.
Kako je rekla, to je poruka pre svega lokalnim samoupravama da se kroz javno-privatno partnerstvo, sa ili bez elementata koncesije, gradi tuđim novcem, a sve ostaje na kraju građanima Srbije.
Kompanija "Vansi" upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontitenta - 12 u Francuskoj, deset u Portugaliji, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koncesija aerodroma veliki posao za Srbiju, neće biti otpuštanja radnika

Izvor: BKTV News, 06.Jan.2018

Dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom Nikola Tesla ostvaren je ogroman uspeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, zemlje koja je članica EU, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić...On je dodao da je to i odličan signal za investitore...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.