Hoće li biti otkaza na Tesli i šta sa taksama

Izvor: B92, 06.Jan.2018, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti otkaza na "Tesli" i šta sa taksama

Da nismo napravili kompaniju Er Srbija, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za "Nikolu Teslu“, kaže predsednik Aleksandar Vučič.

Kako je istakao, iz kompanije je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a kompanija Vensi erports ima ugovornu obavezu da ne menja cenu aerodromske takse.

Vučić je rekao da je davanje Aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspeh za našu zemlju.

"To znači da je Srbija napredovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na pre pet godina. Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 miliona evra za unapred plaćeni program na 25 godina“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dobili smo umesto toga 501 milion evra, od čega će se sliti 417 miliona u budžet vlade, a 84 miliona će dobiti mali akcionari, odnosno građani Srbije. Vansi, dodaje Vučić, ima investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od 4,3 miliona evra do 16 miliona evra.

Vučić je dodao i da su još dve kompanije bile veoma blizu da pobede na tenderu, ali da je presudio i odnos prema zapsolenima. Kako je rekao, do 2024. godine aerodrom će imati 7,4 miliona putnika, a 2030. godine 10 miliona putnika. Očekuje da aerodrom ove godine napravi 25 miliona evra profita.

Dodao je i da će Srbija imati punu slobodu da razvija male regionalne aerodrome.

"Vansi" je osnovana 1996. godine, kao deo građevinsko-poslovne kompanije Vansi, jedne od najvećih takvih u Evropi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić o koncesiji za aerodrom: Veliki posao za Srbiju

Izvor: RTS, 06.Jan.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ostvaren ogroman uspeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, koja je zemlja EU. Dodaje da je to dobar signal investitorima. Predsednica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.