Vučić: Svaki razgovor kamen u kući mira; Pahor: Zabrinut sam za region, rešenje u brzom širenju EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2021, 12:59

Vučić: Svaki razgovor kamen u kući mira; Pahor: Zabrinut sam za region, rešenje u brzom širenju EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon sastanka sa njegovim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu da svaki sastanak, a tako i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo u regionu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, preneo da je sa Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama od interesa za dve strane.

“Ovaj susret je još jedna potvrda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, je činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste”, dodao je on.

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji.

Vučić je rekao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije.

Kazao je da su razgovarali o regionalnoj stabilnosti i svim problemima.

Pahor: Zabrinut sam za region, rešenje u brzom širenju EU na Zapadni Balkan

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito tu poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na ZB.

"Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i što je spomenuo slovanačke vojnike na KiM i sutra ću ih posetiti", rekao je Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti.

Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalog ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.

"Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu", poručio je Pahor.

Prema agendi slovenačkog predsednika, Pahor će nakon Beograda posetiti Prištinu, gde će dan kasnije, u ponedeljak, razgovarati sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Inače, Pahor će na KiM, prema najavi, posetiti slovenački kontingent u misiji Kfora i komandni Štab Kfora na KiM, uz podsećanje da je većina slovenačkih trupa stacionirana je u kasarni u Peći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Slovenije Borut Pahor u jednodnevnoj poseti Srbiji

Izvor: Beta Video, 28.Nov.2021

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u vili Bokeljka sa predsednikom Slovenije Borutpm Pahorom. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas na Kosovu

Izvor: Danas, 29.Nov.2021, 09:45

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas dolazi u posetu Kosovu tokom koje će se sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.