Vučić: Oko 50 miliona evra dodatnih investicija na Kosovu

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Okt.2018, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Oko 50 miliona evra dodatnih investicija na Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih 18 meseci biti uloženo više od šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra dodatnih investicija u srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

Nakon sednica Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, kojoj je prisustvovao i predsednik, Vučić je rekao da će te investicije biti iskorišćene za podsticanje početka rada pojedinih fabrika na severu Kosova, izgradnju "velelepnog Kliničkog centra" >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici.

Vučić je dodao da će biti ulagano i u hladnjače i pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, pravljenje turističkih centara kao što je Banjska, završetak ulaganja u infrastrukturu i puteve, vodovod i univerzitet.

Predsednik Srbije izjavio je i da će novembar biti težak mesec za Srbiju, zbog nekoliko poteza Prištine koji se očekuju, poput proglašenja Vojske Kosova i pokušaja da se preuzme energetska infrtastruktura na severu Kosova i Metohije.

On je kazao da je zabrinut zbog obaveštenja Elektromreža Srbije (EMS) da prištinske institucije žele "na silu da uskrate prenos struje od Novog Pazara ka severu Kosova" i da se te institucije spremaju da 28. novembra proslave proglašenje Vojske Kosova.

Po njegovim rečima, takva odluka je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i svim do sada postignutim medjunarodnim sporazumima.

"Protivpravno nas optužuju da sprečavamo slobodan promet električne energije zato što Albanci kradu struju, a jedini razlog zašto Srbija na to reaguje jeste taj što onda i dalje možemo da kažemo da je elektromreža naša", rekao je Vučić.

Naveo je da će rasprava o ovom pitanju biti vodjena u evropskim institucijama 6. novembra, a da će odluka povodom toga biti doneta 9. novembra.

Vučić je rekao da će povodom toga uputiti pisma Nemačkoj i Francuskoj i podsetio da je po Briselskom sporazumu bilo predvidjeno da se formiraju dve kompanije za proizvodju i promet električnom energijom, kojima bi upravljala Zajednica srpskih opština (ZSO).

"U medjuvremenu ćemo imati i donošenje odluke o prijemu Kosova u Interpol i raspravu u parlamentu u Prištini gde hoće da ograniče delokrug svoje organizacije, posle čega ćemo postaviti pitanje čemu služi dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić.

On je rekao da će u predstojećem periodu biti potrebno "jedinstvo i snaga naroda više nego ikada" i da će se Srbija u skladu sa svojim "malim mogućnostima" suprotstaviti svim tim merama.

Vučić je izjavio danas da će verovatno u Parizu imati priliku da razgovara sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da će mu reći šta misli o formiranju vojske Kosova.

Vučić je novinarima u Palati Srbija kazao da ne zna da li će u Parizu imati susret sa predstavnicima Albanaca, ali da je uvek spreman za razgovor.

On je kazao da je uplašen zbog svega što može da se dogodi Srbiji i Srbima.

Upitan o reakciji Srbije na formiranje vojske Kosova, Vučić je kazao da je Srbija u teškoj poziciji, ali da će čuvati mir i stabilnost na svaki način.

"Mi ćemo čuvati mir i stabilnost na svaki način, ali nikome nećemo dozvoliti da proteruje, proganja ili ubija srpsko stanovništvo", kazao je Vučić.

Vučić će boraviti u Francuskoj tokom obeležavanja Dana pobede u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Vučić: Oko 50 miliona evra dodatnih investicija na Kosovu

Izvor: Beta, 30.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih 18 meseci biti uloženo više od šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra dodatnih investicija u srpske sredine na Kosovu i Metohiji.Nakon sednica Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, kojoj je prisustvovao i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.