Vučić: Niko neće ostati bez državne pomoći

Izvor: Politika, 13.Nov.2014, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Niko neće ostati bez državne pomoći

TEKIJA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Tekiju koja je pretrpela veliku štetu tokom septembarskih poplava i poručio da niko neće ostati bez državna pomoći, te da će ona biti pravično raspoređena.

Vučić je u Tekiju došao s ministrima Bratislavom Gašićem, Velimirom Ilićem i Aleksandrom Antićem, a dočekao ih je veliki broj ljudi.

Tokom razgovora sa meštanima, premijer je najavio da će do Svetog Nikole, 19. decembra još jednom doći da vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kakva je situacija na tom području.

„Hvala što ste nasmejani i vedri i što ne kukate”, rekao im je Vučić.

On se interesovao kako teku radovi na obnovi kuća u tom mestu, infrastrukture i tom prilikom rekao da je upoznat da nisu svi dobili istu količinu pomoći.

Podsetio je da su on i ministri iz ličnih sredstava obezbedili 637 kućnih aparata za Tekiju i druga mesta postradala u SEPTEMBARSKIM poplavama u tom delu Srbije i pozvao lokalnu zajednicu da napravi precizan spisak i da kontroliše njihovu raspodelu.

On će, dodao je, lično kontrolisati te izveštaje, jer, ponovio je, pomoć mora biti pravično raspoređena.

Izgradnja pet novih kuća nije još počela, objasnio je, zato što će one biti građene u nizu i gradiće se istovremeno.

Premijera su građani Tekije „propitivali” o raznim temama, on je odgovarao, a nešto duže zadržao se u domaćinstvu Velje Radića čija kuća se obnavlja.

U Tekiji koja se nalazi u blizini Kladova, u poplavama je oštećeno oko 150 kuća, i već je počela obnova, a pet je potpuno uništeno i biće izgrađene nove.

Saobraćajni institut CIP već je uradio projekte za izgradnju pet novih kuća.

U poplavama je oštećena osnovna škola „Svetozar Radić” koja bi do proleća trebalo da bude potpuno sanirana i primi učenike koji sada nastavu pohađaju u Kladovu.

U Tekiji su u prethodnom periodu obavljeni radovi u uklanjanju mulja i blata, a bili su angažovani pripadnici Vojske Srbije, mahenizacija RTB Bora, Puteva Srbije, a hidroelektrana Đerdap zadužena je za sanaciju obodnog kanala.

Takođe, asfaltiraju se četiri ulice koje su oštećene u poplavama, a na Đerdapskoj magistrali koja prolazi kroz Tekiju saobraćaj je normalizovan još pre dva meseca.

U Putevima Srbije kažu da ceo potez od Golupca do Kladova redovno obilaze preduzeća PZP Zaječar i Štrabag.

----------------------------------

Vučić: Reforme u javnim preduzećima biće teže od očekivanih

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve što MMF bude tražio jer je to dobro za državu, ali je istakao da ima strah od reformi u javnim preduzećima za koje se ispostavilo da su će biti teže nego što je očekivao.

Vučić je na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke rekao da očekuje otpor u javnim preduzećima jer su u pitanju, kako je rekao, dugogodišnje navike koje je teško menjati.

„Da li sam sto posto siguran da ćemo uspeti sa javnim preduzećima? Nisam. Zato ću da se borim što više budem mogao, jače i žešće da to uradimo”, rekao je Vucić.

On je naveo da su prosečne plate u javnim preduzećioma najveće u Srbiji, oko 70.000, 80.000 dinara, dok su prosečne plate u privatnom sektoru oko 39.000 dinara što je, kako je naveo, ogromna razlika koju država ne može da podnese, upitavši se „kako reći čelnicima sindikata u javnim preduzećima da će biti sproverdene prave reforme”.

Podsetio je na procene MMF da će u 2016. privredni rast biti 1,5 odsto BDP, a u 2017. dva odsto, ali i da srpska vlada procenjuje da bi to moglo biti i više, te ponovio da su zahtevi MMF korisni za Srbiju, a da ćemo mi to pokušati da ispunimo.

MMF takođe, naveo je, procenjuje da u 2017. godini Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na BDP, što bi, kako je rekao, bio prvi put posle mnogo godina da javni dug krene na održivu putanju.

Sa MMF i Svetskom bankom radi se na unapređenju rasta privatnog sektora, bez čega, kako je rekao, reforme i ne vrede, navodeći da će država subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Železaru Smederevo i FAP.

„Verujem da ćemo 2017. svi zajedno moći da analiziramo ekonomsku situaciju i bićemo nešto zadovoljniji, radosniji i pomalo ponosni na našu zemlju”, zaključio je Vučić.

Vučić:Nemam komentar na Miljenića, Srbiju niko ne ucenjuje

TEKIJA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da kometariše izjavu hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će njegova zemlja uslovljavati napredovanje Srbije u pregovorima sa EU novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, istakavši da Srbiju niko neće moći da ucenjuje.

Vučić je novinarima u Tekiji rekao da se trudi da bude uzdrzan i da vodi racuna o interesu Srbije i odlučno reaguje na svaki napad na zemlju, ali da će Miljenić ostati bez odgovora.

„Čini mi se da su neki pomislili da je prilika da na neki način Srbiju ucenjuju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu moći da ucenjuje u budućem vremenu”, rekao je Vučić.

„Što se tiče pretnji, uvreda, već sam rekao da postoje dve vrste politika - politika reči i uvreda, a druga je politika rada i samopregora. Ja sam presrećan što sam na terenu svakog dana sa svojim narodom, radim za ovu zemlju od jutra do mraka”, rekao je Vučić.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić negativno je juče ocenio puštanje na privremenu slobodu Šeselja i poručio da će Hrvatska napredovanje Srbije u pregovorima sa EU uslovljavati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

„To nam je dužnost i nijedna hrvatska vlada ne može od toga da odstupi. Srbija se mora držati određenih kriterijuma koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo”, kazao je Miljenić za Hrvatski radio.

Vičić je ponovio da je siguran u uspeh Srbije, da Srbija nikoga neće da moli i da samo želi da bude uvaženi član Evropske unije i da bude bogatija bar od nekih članica EU, istakavši da za to imamo dovoljno snage i energije.

----------------------------------

Vučić: Proizvodnja uglja u kopu Tamnava do kraja februara

BEOGRAD – Proizvodnja uglja u kopu „Tamnava - zapadno polje”, potopljenom u majskim poplavama, biće u potpunosti obnovljena krajem februara 2015, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke rekao da će to omogućiti da se isporuke uglja za Termoelektrane „Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu vrate na nivo pre poplava i da se struja proizvodi kao ranije.

Vučić je rekao da očekuje da će se do prvog površinskog sloja na najvećem kopu Rudarskog basena „Kolubara” , kada može da počne vađenje uglja, doći 15. decembra ove godine, a da će 20. januara 2015. voda potpuno biti ispumpana.

„Imaćemo problema i sa popravkom svih mašina, ali očekujem da ćemo krajem februara naredne godine potpuno obnoviti proizvodnju u kopu „Tamnava” i moći da šaljemo ugalj u TENT i proizvodnimo električnu energiju kao ranije”, rekao je Vučić.

Ispumpavanje blizu 200 miliona kubnih metara vode iz kopa Tamnava - zapadno polje pčelo je 17. septembra, planirano je da se projekat realizuje u 13 nedelja.

Sva četiri kopa Rudarskog basena „Kolubara” bila su potopljena u maju zbog obilnih kiša i izlivanja reka, ali je u relativno kratkom roku obnovljena proizvodnja, koja sada iznosi oko 65.000 tona uglja dnevno.

Regularna proizvodnja u Kolubari iznosi oko 90.000 tona, a tim ugljem se snabdevaa TENT, koji proizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije. Zbog smanjenje proizvodnje uglja Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za nabavku dodatnih količina, kako bi se osigurana nesmetana proizvodnja struje tokom zime.

Agencije

objavljeno: 13.11.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Strah me reformi javnih preduzeća"

Izvor: B92, 13.Nov.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve što MMF bude tražio jer je to dobro za državu...Vučić je, međutim, istakao da ima strah od reformi u javnim preduzećima za koje se ispostavilo da su će biti teže nego što je očekivao...Vučić je na privrednoj konferenciji...

Nastavak na B92...

Vučić: Reforme u javnim preduzećima biće teže nego što sam očekivao

Izvor: Večernje novosti, 13.Nov.2014

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve što MMF bude tražio jer je to dobro za državu, ali je istakao da ima strah od reformi u javnim preduzećima za koje se ispostavilo da su će biti teže nego što je očekivao.Vučić je na 10. privrednoj konferenciji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.