Izvor: RTS, 11.Jan.2023, 13:16

Vučić: Deonica auto-puta "Miloš Veliki", Novi Beograd - Surčin biće otvorena 31. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji deonice Novi Beograd-Surčin, na auto-putu "Miloš Veliki" i najavio da će ta saobraćajnica biti otvorena 31. marta. Istakao je i da će do leta biti otvorena obilaznica oko Beograda, a za tri godine završen put Iriški Venac.
Aleksandar Vučić je obišao radove na petlji Surčin 1 i istakao da su skoro završeni, a  da  će kada auto-put Surčin - Novi Beograd bude završen građani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobiti najkraću vezu sa auto-putem "Miloš Veliki", da će od Beograda do Čačka moći da se stigne za samo sat vremena.

Kada je reč o deonici koju je danas obišao, predsednik je obavešten da je od 7,9 metara završeno 7,4 kilometara, jedan most i nadvožnjak. Ostaje još 500 metara koji su povezani sa kružnim tokom. 
"Skoro sve je završeno (Surčin - Novi Beograd). Ovo su dobro uradili u odnosu na deonicu Miloša Velikog do Požege, gde se muče, ali ovo je odlično urađeno", rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.
Poručio je kineskim izvođačima da ubrzaju radove na delu od Pakovraće do Požege, kako bi auto-put do Požege bio gotov do kraja godine, a oni su mu rekli da im je cilj da ta deonica bude završena do kraja 2023. godine.
Kineski izvođači su obećali da će 19. januara imati sastanak sa resornim ministrom i da će podneti detaljan izveštaj, kao i da bi već sledećeg meseca trebalo da imaju na deonici do Požege dodatnih 300 radnika. 

Magistralna gradska saobraćajnica građena je kao auto-put i projektovana za brzinu od 80 kilometara na čas, sa po tri saobraćajne trake po smeru, razdelnim ostrvom i biciklističkom i pešačkom stazom sa svake strane.
Ukupna dužina deonice je 7.895 metara.
U avgustu 2019. godine potpisan je komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani" vredan 70,5 miliona dolara.
Zbog pandemije radovi su počeli u martu 2021. godine.
Predviđeno je da izgradnja traje 18 meseci, a zbog posebne tehnologije izgradnje deonica će, kako je ranije najavljeno, biti završena u martu ove godine.
Do leta obilaznica Beograd, za tri godine put Iriški venac Predsednik je najavio je da će do leta, pre velikih gužvi, biti otvorena obilaznica oko Beograda što će, kako je rekao, omogućiti da se zaštiti grad i vazduh u gradu, a da se istovremeno privuče više saobraćaja uz rasterećenje centra.
Vučić je, tokom obilaska radova na izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, dela auto-puta Miloš Veliki, istakao da je obilaznica oko Beograda saobraćajnica od ključnog značaja navodeći da će se posle raditi preko Leštana, Vinče do Pančeva, kazao da će tek tada moći da se izmesti kamionski saobraćaj iz grada.

"Tako Beograd postaje metropola, naravno uz metro, koji takođe nije tako daleko, to je samo za pet godina", kazao je Vučić.
Prema rečima predsednika, za tri godine će biti otvoren put Iriški venac koji spaja Novi Sad sa komunikacijom Beograd - Šid - Zagreb, ali i sa putem Ruma - Šabac i dalje magistralom, brzom saobraćajnicom prema Loznici.
"Iz Novog Sada ćete posle toga imati direktnu vezu i sa autoputem prema Zagrebu i sa autoputem prema Nišu, ali i prema Šapcu i Loznici. Time smo skratili mnogo put, time smo očistili od izduvnih gasova Frušku goru pogotovu uz pomoć tunela dužine 3,5 kilometara", kazao je predsednik.
Kaže i da će biti završeno za dva i po meseca i autoput do ulaska u Kruševac, od Pojata, preko Ćićevca.
Navodi i da se gradi i Kraljevo - Čačak, "napadnut" je i deo kod Trstenika.
"To su četiri deonice koje će biti gotove, moraće da bude i Iverak, odnosno Loznica - Valjevo da konačno Valjevci dobiju brzu magistralu. I Ruma - Šabac je od presudnog značaja za ljude u zapadnoj Srbiji", kaže predsednik.
Najavio je i radove na pruzi Niš - Dimitrovgrad, a da ostaje Beograd - Niš, dispečerski centar.
"To su velike stvari", kazao je Vučić i dodao da je voz Soko koji saobraća na deonici Beograd - Novi Sad je prevezao 1,3 miliona putnika, a ima popunjenost 80 odsto.
"I to uz nerazvijenu železnicu, moraćemo da proširujemo i auto-put Beograd - Novi Sad",  precizrao je Vučić.
Trenutno s gradi više od 500 kilometara puteva Predsednik je izjavio da su Tito, Milošević i DOS izgradili 550 kilometara puteva i da ne može da se računa 687 sem ako nisu govorili o onome što je u izgradnji, dok je za poslednjih 11 godina izgrađeno više od 335 kilometara, a u ovom trenutku se radi više od 500 kilometara.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obilaska deonice puta Novi Beograd - Surčin, po kojoj računici je on za 11 godina izgradio više puteva nego Tito, Milošević i DOS za 70 godina kada po zvaničnom izveštaju Puteva Srbije stoji da je krajem 2011 u Srbiji bilo 687 kilometara puteva. 
"Više od 335 kilometara je ono što je već urađeno od 2012, a ovo što radimo u ovom trenutku je više od 500 kilometara. E sada da vidimo koliko će ove godine biti završeno tako da je mrtva trka", kazao je predsednik. 
Čen Bo: Infrstruktura će biti i dalje glavna oblast saradnje"Hvala ambasadorki Čen Bo na podršci. I veliko hvala kineskim prijateljima na požrtvovanosti, kao i kineskim i srpskim radnicima na posvećenosti i što u roku završavaju ovaj važan gradski auto-put i rade dobro ovu važnu deonicu, koja ima šest traka", poručio je Vučić.
Kineska ambasadorka Čen Bo izjavila je nakon obilasaka radova, da taj projekat uspešno napreduje i da očekuje da će i u ovoj godini infrastruktura biti glavna oblast saradnje Kine i Srbije.

Istakla je da je obilazak radova na deonici predsednika Srbije Aleksandra Vučića veliki podsticaj za nju lično, ali i za kinesku firmu "Kina komjunuikejšen kostrakšn kompani", koja izvodi redaove na ovoj deonici puta.
Čen Bo je rekla da očekuje da pored infrastrukture srpsko - kineska saradnja ove godine bude veća i u drugim oblastima.
Dodala je da kineske firme imaju veliko poverenje u srpsko tržište i istakla da će dobra saradnja dati još veći doprinos u razvoju ekonomije dve zemlje. 
Deonicu Novi Beograd-Surčin obišli su i ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.