Vučević u Trstu: Želimo da srpska privreda dobije šansu da nastupi na italijanskom tržištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2024, 03:41

Vučević u Trstu: Želimo da srpska privreda dobije šansu da nastupi na italijanskom tržištu

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas u Trstu da Srbija želi da njeni privrednici dobiju šansu da nastupe na italijanskom i na evropskom tržištu i da tamo pokažu svoju konkurentnost i sposobnost.

Vučević je to rekao za Tanjug u Trstu, gde učestvuje na poslovnom forumu Srbija-Italija, u okviru koga je imao susret sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem.

Vučević je naveo da je Tajani sam istakao projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Skok u budućnost 2027", kao i da je spomenuo projekat Ekspo 2027 u Beogradu kao veliku razvojnu šansu za Srbiju, ali i priliku da se italijanske kompanije uključe.

"Naglasio je (Tajani) da je Srbija veoma uspešna, pre svega u informacionim tehnologijama, novim komunikacionim sistemima, veštačkoj inteligenciji i svim onim stvarima koje popravljaju ili poboljšavaju ukupnu krvnu sliku ekonomije", naveo je Vučević.

Dodao je da je sa Tajanijem razgovarao na temu energetike, zaštite životne sredine, održivog razvoja, o infrastrukturnim projektima i poručio da Srbija želi da na tim poljima razvija partnerske odnose sa privrednicima Italije ali, kako ističe, očekuje i ravnopravan tretman i za srpske privrednike u Italiji.

"Želimo da srpska privreda ima šansu da nastupa na italijanskom, odnosno na evropskom tržištu, da dobije šansu da pokaže svoju konkurentnost i da pokaže svoju sposobnost", poručio je Vučević.

On je podsetio da su Italijani do sada uložili u Srbiju više od tri milijarde evra i da godišnji obrt robne razmene iznosi preko 4,5 milijarde evra.

Tako da su te stvari bile pozitivne, rekao bih da tu nema nekih većih prepreka, tu se celo pitanje naše volje, odlučnosti, da radimo, da budemo posvećeni.

Na pitanje da li su ugovori koji su danas potpisani u Trstu pokazatelj dobre volje za unapređenje saradnje Srbije i Italije, Vučević ističe da jesu i podseća da su u srpskoj delegaciji sa njim doputovali i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ministarka za zaštitu životne sredine Irene Vujović, mnistar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handović i ministar trgovine Tomislav Momirović, pa Vučević objašnjava da je tako Vlada "pokrila" sve te resorne oblasti na najvišem mogućem nivou.

Podsetio je da je Forum okupio preko 200 privrednika iz Srbije i Italije, da prisustvuje i Privredna komora Srbije, kao i da je potpisano nekoliko sporazuma.

Napomenuo je da su među potpisnicima sporazuma EPS, Telekom Srbije i ocenio da su poruke koje su poslate na poslovnom forumu Srbija-Italija bile vrlo konstruktivne i pozitivne.

Vučević: Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana; Tajani: Prisajedinjenje Srbije EU je prirodno i podržavamo ga

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija - Srbija u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u EU sama Evropa nepotpuna.

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

"Nismo nasedali na provokacije onih koji su manje odgovorni jer čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu", rekao je Vučević u Trstu.

Obraćajući se na skupu italijanskih i srpskih privrednika, Vučević je kazao da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako kaže, potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

"Ključni projekat za Srbiju jeste 'Skok u budućnost 2027', uključujući i manifestaciju Ekspo 2027., a ceo projekat predstavlja investiciju od oko 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti", naveo je Vučević.

On je istakao da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima, od energetike, poljoprivrede, infrastrukture i želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

Vučević je podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća zapošljavajući 27.000 ljudi, a robna razmena je sa Italijom prošle godine iznosila oko 4,5 milijardi evra.

"Mi želimo da razmena raste na obostranu korist i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici", poručio je predsednik vlade.

Vučević je istakao i da privredu Srbije karakteriše makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična projekcija da će rast biti između 3 i 4 odsto u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto.

Vučević je pozvao italijanske kompanije da budu deo manifestacije Ekspo, a izrazio je i zadovoljstvo što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora.

Italija je prva država koju je Vučević postao u ulozi predsednika Vlade Srbije.

U Trstu se održava Poslovni forum Italija - Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju", a sa Vučevićem su i ministri Irena Vujović, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović i Aleksandar Martinović.

Tajani: Prisajedinjenje Srbije EU je prirodno i podržavamo ga

Italija je podržavalac ulaska Srbije u Evropsku uniju i smatramo da je njeno prisajedinjenje prirodno, kao i da treba da predstavlja ne samo prioritet za vladu Italije već i za sve vlade EU, poručio je danas ministar spoljnih poslova te države Antonio Tajani.

Tajani je to rekao na Poslovnom forumu Italija - Srbija u Trstu, kojem prisustvuje predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević. Tajani je čestitao Vučeviću na tome što je izabran za predsednika vlade i istakao da je posebno srećan što je prvo došao u Italiju, navodeći da to vidi kao znak velikog prijateljstva.

Šef italijanske diplomatije je rekao da bi trebalo da se omogući narodu kome je bilo onemogućeno da se vrati pod okrilje "svoje kuće".

"Predstavnici prijateljske Srbije, ovde smo da bismo ojačali, ne samo političke veze već i privredne veze. Nadam se da će naš susret imati ogroman značaj zato sto predstavlja kontinutet i želimo da budemo rame uz rame sa srpskim narodom, ne samo što se tiče politike već i što se tiče privrede", poručio je Tajani.

On je naveo da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije, da u našoj zemlji radi 1.200 italijanskih preduzeća i da ona doprinose privrednom sistemu.

Tajani: Italija će se zalagati da pristupanje Srbije u EU bude i pre 2030.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da će se Italija zalagati da se pristupanje Srbije u punopravno članstvo u Evropsku uniju dogodi i pre 2030. godine.

"To je naša želja i mi se za to zalažemo", rekao je Tajani odgovarajući na pitanja novinara o rokovima za pristupanje regiona Evropskoj uniji.

Tajani je poručio da će Italija učiniti sve kako bi rokovi bili što kraći i kako bi se to dogodilo što pre, dodajući da iskreno veruje u ujedinjenje Evrope.

Tajani je posebno podvukao značaj projekta "Skok u budućnost 2027", a poručio je i da će Italija i italijanska preduzeća učestvovati na manifestaciji Ekspo 2027 čiji će Beograd biti domaćin.

"Mi ćemo biti prisutni tamo, velika je šansa. Italija je spremna da stavi na raspolaganja svoja preduzeća koja znaju da će u Srbiji naći pažljivog sagovornika", rekao je Tajani.

Tajani je ukazao da je za njih pitanje energije od izuzetnog značaja, dodajući da sve više računaju na izbor energetskih izvora koji će omogućiti preduzećima da budu konkurentni.

Na poslovnom forumu je rečeno i da region Zapadnog Balkana postaje sve atraktivniji za ulaganja italijanskih preduzeća.

16.55 -  Vesić na Forumu u Trstu pozvao italijanske kompanije da se uključe u projekte u Srbiji 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji u Trstu učestvuje na Privrednom forumu Srbija-Italija, pozvao je danas italijanske kompanije da se jave na tendere i uključe u projekte obnove i izgradnje saobraćajne infrastrukture u Srbiji, ističući da se naša zemlja ubrzano razvija i da je pravo mesto za investiranje.

16.33 - Đedović Handanović u Trstu pozvala italijanske kompanije da ulažu u energetski sektor

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pozvala je danas sa Poslovnog foruma Italija-Srbija u Trstu italijanske kompanije da prepoznaju unapređene prilike za ulaganja u energetski sektor Srbije, kako bi saradnja dve zemlje u toj oblasti bila još razvijenija i intenzivnija od dosadašnje.

16.13 - Vujović: Zelena tranzicija je prioritet, jer je važna za održiv razvoj

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas u Trstu na Poslovnom forumu Italija-Srbija da je zelena tranzicija važna za održiv razvoj društva i zato je u Srbiji postavljena visoko na lestvici prioriteta.

16.05 - Čadež: Osnovano više od 100 italijanskih kompanija u Srbiji u prethodnih godinu dana

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Trstu da je u poslednjih godinu dana u Srbiji osnovano više od 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovitim italijansko-srpskim kapitalom.

15.42 - Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Robna razmena poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini bila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

15.18 - Martinović u Trstu: Srbija podržava Zelenu agendu

U okviru Poslovnog foruma Italija – Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju" koji je održan danas u Trstu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović otvorio je panelnu diskusiju na temu "Cirkularna ekonomija: za održivu industriju i poljoprivredu".

15.08 - Lučić: Telekom Srbija potpisao Ugovor sa SACE vredan 200 miliona evra

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas u Trstu da je ta kompanija danas potpisala Ugovor sa italijanskom finansijskom institucijom za osiguranje SACE vredan 200 miliona evra.

13.28 - Tajani: Rezolucija nije svaljivanje krivice na Srbiju, odgovornost je individualna

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN da je stav te države jasan i da ono što se dogodilo u Sarajevu nije odgovornost jedne države već da je odgovornost individualna."Za nas je to nešto što se tiče prošlosti", rekao je Tajani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.