Vrednost projekata JPP u Srbiji 2,5 milijardi evra

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost projekata JPP u Srbiji 2,5 milijardi evra

Vrednost 134 odobrena projekata u oblasti javno-privatnog partnersta (JPP) koji se trenutno realizuju u Srbiji iznosi više od 2,5 milijardi evra.

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

"Međutim, ovaj način zajedničkog investiranja privatnog i državnog sektora i dalje je na niskom nivou", istakao je Stevanović.

Zakon koji reguliše ovu oblast usvojen je pre deset godina, ali je uprkos tome koncept javno-privatnog partnerstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još u povoju u Srbiji.

"Od tada se trudimo da ovaj koncept nametnemo kao nešto što bi bilo lekovito za lokalnu samoupravu, pokrajinu, odnosno državu Srbiju", kaže državni sekretar.

Od 134 projekta JPP koji su do sada odobreni, 50 ugovora se trenutno sprovodi na terenu.

Najveći deo projekata je u oblasti obezbeđivanja gradskog i prigradskog saobraćaja, tretiranje otpada, obezbeđivanje toplotne energije iz biomase, izgradnja lokalne i putne infrastrukture...

Koncesija Aerodroma Nikola Tesla najveći je primer javno-privatnog partnerstva u Srbiji, a tu je i JPP za izgradnju deponije u Vinči.

"Kako na viši nivo podići kvalitet usluga koje je država dužna da pruža u oblastima od opšteg interesa jedno je od glavnih pitanja kada je reč i o JPP", objašnjava državni sekretar za Tanjug.

Odgovor leži, kaže, i u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi ali i na državnom i pokrajinskom nivou, i to kroz jačanje saradnje s privatnim kompanijama.

Rizik investiranja u javno-privatnom partnerstvu, inače se prebacuje na privatni kapital.

Model JPP je, kaže, značajan za ukupnu ekonomiju jer privatni kapital sa sobom donosi navike, modele i principe poslovanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta je potrebno da "Folksvagen" otvori fabriku u Srbiji

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 08:56

Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za RTS da će država dati sve od sebe da "Folksvagen" investira u Srbiji. Stevanović je rekao da bi ta investicija bila od velikog značaja i za državu, i za generacije koje dolaze. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.