Vrednost dinara je precenjena

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Apr.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost dinara je precenjena

Beograd -- Novi guverner Narodne banke Srbije trebalo bi da sprovodi monetarnu politiku kojom će se sprečiti da se devizne rezerve koriste za veštačko jačanje dinara.

Potrebna je monetarna politika koja će sprečiti veštačko jačanje dinara, kažu ekonomisti. "Trenutna vrednost dinara ne odgovara snazi domaće ekonomije niti podstiče izvoz, bez kojeg je nemoguć privredni oporavak", rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrad Zec.

Profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zec je istakao da je bila greška što se centralna banka nije izborila da se veliki priliv deviza u godinama pre izbijanja ekonomske krize iskoristi za vraćanje spoljnih dugova, umesto što je devize koristila za obaranje kursa, čime je podstican uvoz.

Profesor Megatrend Univerziteta u Beogradu Vladimir Vučković je rekao da centralna banka treba da nastavi da sprovodi politiku plivajućeg deviznog kursa, ali tako da tržište odredi cenu domaće valute, bez intervencija iz deviznih rezervi kad guverner proceni da je to neophodno.

"Ukoliko bi se održavala nerealna cena dinara uvoz bi se povećavao, a time i spoljni dug, što bi na duži rok dovelo do bankrota države", upozorio je Vučković.

Vučković se založio i protiv jačanja uloge Saveta NBS novim zakonom o centralnoj banci ističući da iako u većini zemalja u okruženju centralne banke imaju savete sa spoljnim članovima koje bira skupština, to u Srbiji ne bi bilo dobro rešenje, jer bi postojala mogućnost da vlast to iskoristi na loš način.

On smatra da bi bilo opasno da se izmenama Zakona o NBS predvidi osnivanje Saveta guvernera koji bi imao veća ovlašćenja od sadašnjeg Saveta NBS i čije članove bi predlagali ljudi iz vlasti i tako uticali na odluke centralne banke.

Ne "proćerdati" pare od Telekoma

Saradnik Ekonomskog Instituta u Beogradu Stojan Stamenković je preporučio NBS da ne dozvoli da se devize od prodaje Telekoma Srbije koriste u populističke svrhe, odnosno za sprečavanje rasta deviznog kursa.

On je istakao da postoji mogućnost da vlada najavljenu prodaju "Telekoma Srbija" iskoristi za nastavak delovanja starog modela privređivanja zasnovanog na visokom prilivu kapitala iz inostranstva i da tako utiče na kurs, odnosno jačanje dinara.

Prema njegovim rečima, novi guverner bi posle priliva novca od "Telekoma" trebalo da vodi politiku deviznih rezervi, tako da ne dođe do prevelikog jačanja dinara jer bi to loše uticalo na izvoz.

"Proteklih godina su potrošnja i zarade rasle mnogo brže nego bruto domaći proizvod", naglasio je Stamenković i dodao da je za održiv rast domaće privrede neophodno da se u narednom periodu godišnje investira najmanje pet milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.