Vodič kroz malu maturu: Najvažnije informacije za sve osmake na jednom mestu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 15:38

Vodič kroz malu maturu: Najvažnije informacije za sve osmake na jednom mestu!

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi.

U Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2020/2021. godinu objavljen je pregled svih obrazovnih profila, po područjima rada i trajanju obrazovanja, kao i broj mesta u srednjim stručnim školama i gimnazijama čiji je osnivač Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Takođe, u Konkursu je objavljen i kalendar upisnih aktivnosti.

Učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa - iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano 17. juna od 9 do 11 časova, testa iz matematike 18. juna od 9 do 11 časova i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9 do 11 časova, navodi se u Konkursu.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna do 8 časova. Ukoliko imaju žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna od 8 do 15 časova.

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a Objavljivanje zvanične liste želja biće 5. jula do 12 časova.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do 24.00 časa.

Кandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis u srednju školu u koju su raspoređeni 08. i 09. jula od 8.00 do 15.00 časova.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu možete pogledati na linku Ministarstva prosvete.

Učenici, osmog razreda polažu probni završni ispit u školi 2. juna. U ponedeljak, 1. juna učenici dobijaju testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok u školi rešavaju test iz matematike.

Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

Učenici osmog razreda od 27. aprila 2020. godine, imaju mogućnost da preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Od 25. maja 2020. godine, učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku mogu preuzeti testove i rešenja sa prošlogodišnjeg prijemnog ispita.

U periodu od 3. do 15. juna 2020. na kanalu RTS 3, u periodu 13.15-16 časova, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razreda.

Sve navedeno predstavlja dodatni vid podrške za pripremu završnog i prijemnog ispita za osmake koji se pripremaju za malu maturu i upis u srednju školu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.