Vlasti u Prištini nameravaju da privatizuju „Trepču”

Izvor: Politika, 10.Apr.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti u Prištini nameravaju da privatizuju „Trepču”

PRIŠTINA – Privremene institucije samouprave u Prištini nameravaju da privatuzuje metalurški kombinat „Trepča”, po sistemu javno-privatnog partnerstva i davanja koncesija, preneo je danas list na albanskom jeziku „Koha ditore”.

Sistem privatizacije bi bio isti kao što je urađeno sa aerodromom Priština, davanjem koncesije na 20 godina.

Član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju (KPA), Naser Osmani, izjavio je da je potrebna koordinacija među institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o pitanju privatizacije ovog preduzeća.

„Trebalo bi da dođe do harmonizacije između strana u ovom procesu. Zakon o 'Trepči' treba da reguliše pitanje koje treba postaviti KPA”, rekao je Osmani.

Prema planu privremene pokrajinske vlade, očekuje se restrukturiranje rudarskog sektora u obliku da bude atraktivan za domaće i međunarodne investitore.

„Cilj Vlade Kosova je da se brzo razvije i moćan rudarski sektor preko privatnih ulaganja u formi javno-privatnog partnerstva (JPP) i koncesija”, navodi se u njenom programu za period od 2011 do 2014. godine.

Kapaciteti kombinata „Ttrepča” su locirani u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice, gradu podeljenom između Albanaca i Srba posle ulaska medunarodnih kosovskih snaga (KFOR) u pokrajinu u junu 1999.

Pravo na ovaj kombinat polaže i Vlada Srbije.

Tanjug

objavljeno: 10/04/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.