Vlada utvrdila Predlog zakona o Južnom toku

Izvor: Studio B, 24.Jan.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada utvrdila Predlog zakona o Južnom toku

Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o međunarodnom sevovodu za ruski gas "Južni tok". Taj zakon bi trebalo da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju deonice tog gasovoda u Srbiji.

Izgradnja "Južnog toka" koji će ruski gas dopremiti ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do kupaca u Italiji, što je investicija od 16 milijardi evra, počela je decembra na ruskoj obali Crnog mora, u gradu Anapa.   

Radovi na deonici >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Srbiji, sa dva kraka prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, koštali bi 1,7 milijardu evra, a trebalo bi da počnu u prvom kvartalu ove godine. Za realizaciju projekta u Srbiji zaduženo je preduzeće Južni tok Srbija u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.   

Po ranijim informacijama Ministarstva energetike, zakonom o Južnom toku rešiće se problemi planiranja i eksproprijacije zemljišta, pošto na trasi tog gasovoda u Srbiji ima 10.000 parcela, a biće otklonjeni i problemi pri dobijanja saglasnosti i dozvola za gradnju. Iz Ministarstva energetike su ranije kazali da nema finansijskih problema oko finansiranja izgradnje Južnog toka u Srbiji.   

Prošle godine obezbeđeno je 30 miliona evra iz budžeta, a ove godine je data bankarska granacija u budžetu na 75 miliona evra, kazali su u Ministarstvu energetike i dodali da je tih 105 miliona evra više nego dovoljno za ovu godinu.

 

Usvojena nova uredba o fid-in tarifama 

 

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o podsticajnim cenama za otkup struje iz obnovljivih izvora energije. Kako su agenciji Beta kazali u Ministarstvu energetike, novina je da će se iznosi podsticaja, takozvanih "fid-in tarifa" jednom godišnje usklađivati s iznosom inflacije u evrozoni.   

Novom uredbom biće smanjena cena za otkup struje iz elektrana na vetar sa 9,5 na 9,2 evrocenta po kilovat satu i biće povećana kvota za otkup sa 450 na 500 megavata. Precizirano je da će se do kraja 2015. godine subvencionisati otkup struje iz vetroelektrana ukupne snage do 300 megavata, a da će se taj iznos povećati za dodatnh 200 megavata vetroelektrana koje budu izgrađene do 2020. godine.   

Struja iz solaranih elektrana bi trebalo da se otkupljuje po cenama od 16,25 do 19,77 evrocenti, u zavisnosti od snage elektrane, umesto dosadašnja 23 evrocenta.   U novoj uredbi je zadržan period trajanja podsticaja od 12 godina. Predloženo je da se novom uredbom uvedu i "fid-in tarife" za sve vrste biogasova, kao i otkup struje proizvedene iz solarnih kolektora postavljenih na zgradama da bi se građani podstakli da više koriste taj izvor energije.   

Energija iz solarnih kolektora na objektima za, na primer, objekte instalisane snage do 30 kilovata, otkupljivala bi se po ceni od 20,66 evrocenti za kilovat sat. Uredbom o "fid-in tarifama" predviđene su i podsticajne cene za otkup struje proizvedene u mini hidroelektranama, iz geotermalne energije i biomase.   

Podsticajne cene za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije su jedan od načina da Srbije dostigne cilj o povećanju udela energije iz obnovljivih izvora u potrošnji sa 21,2 na 27 odsto do 2020. godine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.