Vlada usvojila uredbe o upravljanju vodama i proglašenju rezervata Uvac

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 22:59

Vlada usvojila uredbe o upravljanju vodama i proglašenju rezervata Uvac

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju plana upravljanja vodama na teritoriji Srbije do 2027. godine.

Ovom uredbom se utvrđuje program mera koje je potrebno sprovesti do te godine radi dostizanja postavljenih ciljeva životne sredine definisanih za sva vodna tela površinskih i podzemnih voda, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izrada tog plana je i deo procesa primene okvirne direktive o vodama Evropske unije, navodi se u saopštenju i dodaje da se upravljanje vodama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji odvija kroz izradu i sprovođenje ključnih planskih dokumenata, kojima se uređuje zaštita od štetnog dejstva voda, kao i planova kojima se uređuje zaštita voda, odnosno plan zaštite voda od zarađivanja i program monitoringa.

Na sednici je usvojena i Uredba o proglašenju specijalnog rezervata prirode "Uvac" čime se obezbeđuje očuvanje atraktivnih, spektakularnih morfoloških osobenosti ovog područja.

Prisustvo jedne od najređih vrsta lešinara kod nas, beloglavog supa, ovom području daje posebnost, dok visoke litice Uvca nastanjuju strogo zaštićene biljne vrste orhideje, vrećasti kaćun, kaćun i medeni kaćunak, kao i niz drugih biljaka, riba, ptica, sisara, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.