Vlada usvojila: Ovo su linije od javnog interesa

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila: Ovo su linije od javnog interesa

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom je omogućila da pojedine aviolinije budu proglašene za linije od javnog interesa.

Vlada je tom Uredbom uvela mogućnost kompenzacije avioprevoznicima na tim rutama.

Linije u javnom interesu, na osnovu uredbe donete 31. januara, mogu biti proglašene ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, kao i na rutama sa saobraćajem do 100.000 putnika godišnje ka bilo kom aerodromu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Da bi bio proglašen javni interes za avioliniju, uslov je da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza, kao i da je linija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

Uredba Vlade Srbije ostavlja mogućnost da se uspostavi aviolinija od javnog interesa i na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Za svaku avioliniju od javnog interesa prethodno se definišu obim saobraćaja, frekfencija letova, cene i uslovi prevoza i karateristike aviona.

Pogodnosti za avioprevoz na liniji u javnom interesu mogu obuhvatiti i kompenzaciju prevoziocu, propisuje uredba, ali ona ne sme da premaši iznos za pokriće neto troškova, odgovarajući prihod i razumnu dobit.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.