ODLIČNE VESTI ZA SRPSKU PRIVREDU: Vlada će finansijski podržati aviolinije od javnog značaja

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2019, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLIČNE VESTI ZA SRPSKU PRIVREDU: Vlada će finansijski podržati aviolinije od javnog značaja

Vlada Srbije je donela uredbu kojom je omogućila da pojedine aviolinije budu proglašene za linije od javnog interesa i uvela mogućnost kompenzacije avioprevoznicima na tim rutama.

Linije u javnom interesu, na osnovu uredbe donete 31. januara, mogu biti proglašene ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, kao i na rutama sa saobraćajem do 100.000 putnika godišnje ka bilo kom aerodromu.

Da bi bio proglašen javni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << interes za avioliniju, uslov je da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza, kao i da je linija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

Uredba Vlade Srbije ostavlja mogućnost da se uspostavi aviolinija od javnog interesa i na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma. Za svaku avioliniju od javnog interesa prethodno se definišu obim saobraćaja, frekfencija letova, cene i uslovi prevoza i karateristike aviona.

Pogodnosti za avioprevoz na liniji u javnom interesu mogu obuhvatiti i kompenzaciju prevoziocu, propisuje uredba, ali ona ne sme da premaši iznos za pokriće neto troškova, odgovarajući prihod i razumnu dobit.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraća Zoran Ilić je prilikom prošlonedeljne posete Nišu, a nekoliko dana pre donošenja uredbe, najavio da će prve aviolinije od javnog značaja biti sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki". Ilić je tada najavio i raspisivanje javnog konkursa za prevoznike na takvim linijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.