Vlada podržava projekat Jadar, naglasak na zaštiti životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2020, 17:35

Vlada podržava projekat "Jadar", naglasak na zaštiti životne sredine

Razvoj projekta "Jadar" od izuzetnog je značaja za Srbiju i Loznicu i samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu biće angažovano više od 2.100 radnika, a kada bude završen, taj projekat biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Vlade, danas razgovarala sa generalnom direktorkom Kompanije "Rio Tinto" za borate i litijum Marni Finlejson i direktorkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kompanije "Rio Sava eksplorejšn" Vesnom Prodanović o nastavku realizacije projekta "Jadar" i napretku izrade studije opravdanosti za koju je ta kompanija u 2020. odobrila dodatnih 200 miliona dolara.

Uz tu sumu, kako se navodi u saopštenju "ukupna investicija "Rio Tinta" u istraživanje i razvoj "Jadar" projekta prevazilazi 450 miliona dolara".

Primenom najsavremenijih tehnologija koje je "Rio Tinto" razvio za preradu jadarita, posebno će se voditi računa o zaštiti životne sredine, istakla je Brnabić i dodala kako je "zadovoljna napretkom studije opravdanosti u v koje je, u saradnji sa meštanima u Loznici, započeo i proces otkupa zemljišta na kojem će biti izgrađen budući rudnik i fabrika za preradu jadarita".

Projekat "Jadar", koji u Srbiji razvija međunarodna rudarsko-metalska grupacija "Rio Tinto", od strateškog je značaja za Srbiju kako zbog eksploatacije litijuma i borata iz jadarita, tako i zbog ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji, jer taj projekat podrazumeva razvoj savremenog, tehnološki naprednog i održivog rudnika i postrojenja za preradu jadarita u periodu od najmanje 50 godina, sa direktnim uticajem na BDP i razvoj održive ekonomije u Srbiji, saopštila je Vlada posle sastanka premijerke sa čelnicima "Rio Tinta".

Sagovornici su se saglasili da su saradnja i partnerstvo kompanije "Rio Tinto", Vlade Srbije i lokalnih zajednica "od ključnog značaja za uspeh projekta 'Jadar'", a generalna direktorka "Rio Tinta" za borate i litijum Marni Finlejson istakla da ta kompanija proizvodi metale i minerale koji su od suštinskog značaja za ekonomiju.

"Svi naši proizvodi imaju značajnu ulogu u procesu tranzicije ka zelenoj ekonomiji, a kada bude razvijen, projekat 'Jadar' će proizvoditi litijum, materijal budućnosti i značajno će doprineti osnaživanju profila Srbije kao destinacije koja privlači investitore i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije", citirala je Vlada izjavu čelnice kompanije "Rio Tinto".

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, rečeno je i da je projekat "Jadar" "od strateškog značaja za Srbiju i razvoj održivog rudarstva".

Nedavno formiranu Radnu grupu za implementaciju projekta "Jadar" čine predstavnici kompanije "Rio Tinto" i svih resornih ministarstava, jer je to projekat cele Srbije, navedeno je u saopštenju.

"Posebno je naglašeno da će naročita pažnja i značaj biti posvećeni zaštiti životne sredine, jer moderan rudnik i fabrika za preradu jadarita uključuju postrojenja za održivo upravljanje otpadom i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da neprečišćena voda neće biti ispuštena u reke", naglašeno je u saopštenju Vlade posle sastranke premiejrke Brnabić sa čelnicima kompanije "Rio Tinto".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.