Izvor: B92, 29.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada naložila utvrđivanje osnivanja Nacionalne štedionice

Beograd -- Srpska vlada naložila je u četvrtak nadležnim ministarstvima i institucijama da ispitaju ko je odlučivao o krugu osnivača Nacionalne štedionice i zbog čega je Republika Srbija isključena iz tog procesa. U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je potrebno utvrditi i ko stoji iza of-šor firmi sa Britanskih Devičanskih Ostrva, Svetog Vinsenta i Grenadina i iz Austrije, koje su učestvovale u dokapitalizaciji Nacionalne štedionice, kao i da se ustanovi da li su njihovi vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili rukovodioci povezana lica. Radi konačnog utvrđivanja okolnosti vezanih za osnivanje, poslovanje i vlasništvo u NŠ, kako stoji u saopštenju, Vlada Srbije usvojila je zaključak da je tadašnji guverner NBJ Mlađan Dinkić postupio suprotno zakonu prilikom potpisivanja Sporazuma sa NŠ o preuzimanju poslovnog prostora, opreme i zaposlenih bivšeg Zavoda za obračun i plaćanje.

Prema oceni vlade, Dinkić je nepokretnom imovinom ZOP-a raspolagao bez obaveznog pribavljanja mišljenja nadležnog javnog pravobranilaštva i direkcije za imovinu, čime je pričinjena šteta državi. Dalje se navodi da je vlada zaključila da NŠ ima povlašćen položaj u procesu isplate stare devizne štednje, do koga je došla, bez nadmetanja i konkurencije, po preporuci Dinkića. Zbog toga, vlade je naložila nadležnim organima da utvrde zašto državni posao isplate stare devizne štednje nije poveren drugoj državnoj instituciji, kao na primer Poštanskoj štedionici.

Između ostalog vlada je naložila nadležnim organima i da provere da li je osnivanje i upravljanje NŠ vođeno iz tadašnje Narodne banke Jugoslavije i da li su i u kom iznosu u NŠ deponovana sredstva NBJ. Naložena je i provera da li je depozit NBJ u Veksim banci (sadašnja Euroaksis banka) korišćen za uvoza energenata preko firmi čiji su vlasnici sadašnji akcionari NŠ. Kao još jedan od poslova za nadležne ograne vlada je naložila da se utvrdi ko je u NŠ pokušao da uvede strateškog partnera iz inostranstva bez znanja i saglasnosti Narodne banke Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.