Vlada mora da spremi plan reformi javnog sektora

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada mora da spremi plan reformi javnog sektora

Vlada Srbije moraće do sledećeg dolaska misije MMF-a u oktobru da pripremi okvirni plan reformi celokupnog javnog sektora, a da u okviru budžeta za 2010. godinu definiše konkretan program mera za početak realizacije te reforme, izjavio član Ekonomskog saveta premijera Jurij Bajec.

Bajec je istakao da se ne radi samo o reformi državne administracije, već o reformi čitavog javnog sektora, odnosno 440.000 zaposlenih - od javne uprave, preko obrazovanja, zdravstva, vojske, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << policije, sudstva, koja će se realizovati u srednjoročnom vremenskom periodu.

Time Srbija treba da odgovori na zahteve MMF-a o početku smanjivanja javne potrošnje, istakao je on i dodao da će prva faza reformi podrazumevati sagledavanje viškova zaposlenih, ali ne samo u državnoj administraciji, zatim moguće uštede koje se tiču tekuće potrošnje i ponovno preispitivanje prioriteta vezanih za javne investicije i subvencije države.

"To su elementi na osnovu kojih će se već u prvoj godini pokušati naći dovoljno ušteda da bi se obezbedilo smanjivanje fiskalnog deficita cele Srbije, ne samo budžeta Republike, već i budžeta lokalnih samouprava, Vojvodine, a istovremeno kao poseban paket će se razmatrati reforme, odnosno potezi vezani za javna preduzeća", objasnio je Bajec.

Prema njegovim rečima, sve to mora da bude spremno za dolazak misije MMF-a 20. oktobra i mora da bude dovoljno precizno definisano i potkrepljeno, tamo gde je potrebno i zakonskim rešenjima, kako bi delovalo kredibilno.

Upitan da li ćemo 2010. godinu moći da prodjemo bez dodatnih poreskh opterećenja, Bajec je istakao da država radi sve da se to ne desi i podsetio da je MMF u pregovorima smatrao da bi problem deficita u 2010. najlakše mogao da bude rešen povećanjem PDV-a.

"Naš stav je bio da u uslovima kad su zamrznute plate i penzije, kada je privreda opterećena velikim problemima, a zaposleni u privredi primaju ili umanjene plate ili su manje uposleni, dodatna poreska opterećenja ne bi bila dobra", objasnio je on.

Bajec je ocenio da je tokom pregovora MMF bio vrlo korektan prema Srbiji i da je shvatajući potrebu za dubinskom reformom javnog sektora utrošio dosta vremena razgovarajući sa njegovim najvećim delovima kao što su prosveta, socijalna zaštita, penzije.

Time je MMF rešio da i sam bude aktivan u sagledavanju mogućnosti kako bi se u javnom sektoru, ne samo smanjivanjem zaposlenih, već promenom koncepta finansiranja nekih oblasti i načina organizovanja, ostvarile trajnije uštede, ukazao je on.

Bajec je naglasio i da odredjena blagost MMF-a u pregovorima proizilazi iz njegovog novog položaja, koji u uslovima krize, sem insistiranja na strogoj finansijskoj disciplini i čvrstoj monetarnoj politici podrazumeva širi, reformski pogled na stvari.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.