Vlada još ne razmišlja o interventnom uvozu mleka

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada još ne razmišlja o interventnom uvozu mleka

Uvoz bi bio dobar potez za potrošače i industriju, ali bi proizvođače odveo u dalju propast, kaže direktor kragujevačke mlekare

Još je rano da se pokažu efekti uredbe o obaveznoj preradi dela sirovog mleka u kratkotrajno i dugotrajno, jer je na snazi tek desetak dana, kažu u Ministarstvu trgovine.

– Pratićemo rezultate uredbe i ako ne bude efekata razmatraće se mogućnost uvoza – navode u ovom ministarstvu dodajući da inspekcija kontroliše mlekare, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da, ipak, nemaju spremne podatke o tome koliko mlekare poštuju vladinu uredbu .

Zato mleka u trgovinama i dalje ima samo za ranoranioce i srećnike, jer ni vladina uredba o obaveznoj preradi 20, odnosno 40 odsto mleka u pasterizovano i dugotrajno nije uspela da ovaj proizvod u većim količinama „utera” u rafove prodavnica. Podsećanja radi, ministar poljoprivrede Saša Dragin optužio je pre nešto više od mesec dana investicioni fond „Salford” da njihov „Imlek” veće količine plasira u proizvode s dužim rokom trajanja, što je po njemu bilo razlog za nestašicu. Iz „Imleka” su to demantovali.

Mlekare saopštavaju da im prerada propisanih količina u kratkotrajno i dugotrajno mleko ne pada teško iz prostog razloga što se to praktično poklapa s količinama koje oni i inače plasiraju u ove proizvode, pa proizlazi da je problem u manjem „ulazu” sirovine u mlekaru. Propisanih 20, odnosno 40 odsto prerade u dve vrste mleka na smanjeni otkup, koji od mlekare do mlekare iznosi 20, 30 pa i 40 odsto, na kraju opet rezultira – nestašicom.

Nevena Veselinović, koja je u „Imleku” zadužena za odnose s javnošću, kaže da se u ovoj najvećoj mlekari 20,7 odsto sirovog mleka preradi u kratkotrajno, a 20 odsto u dugotrajno mleko. U ovoj mlekari otkup je manji za petinu nego u vreme normalne snabdevenosti.

Zamenik direktora kragujevačke mlekare „Mladost” Gojko Ilić kaže da je njihovu proizvodnju nekoliko dana posle donošenja uredbe kontrolisala inspekcija, koja je utvrdila da čak 39,8 odsto sirovog mleka prerađuju u takozvano dnevno mleko. Ova mlekara, inače, nema liniju za preradu u dugotrajno sterilno mleko.

Problem je, čini se, to što krava nema slavinu, pa sad kad mleka nema, ono ne može da poteče prema narudžbi.

– „Ulaz” sirovog mleka u mlekaru nam je drastično opao – za čak 35 odsto ili oko 20 tona dnevno. Mlekara radi samo sa polovinom kapaciteta – kaže zamenik direktora kragujevačke mlekare, koja 40 odsto kratkotrajnog mleka plasira na beogradskom tržištu, a ostatak u unutrašnjosti Srbije.

Ova mlekara je od 1. oktobra ponovo povećala otkupnu cenu. Sada najkvalitetnije mleko plaćaju 35 dinara po litru, a najniža cena je 26 dinara. Prosečna cena je 31,32 dinara po litru.

– Na terenu se vodi velika borba za sirovinu. Činjenica je da veliki igrači diktiraju uslove. Jer, proizvođači su za njih vezani kreditima, pa kada im neko, kao mi sada, ponudi dobru cenu, ne mogu da odu kod drugih i povećaju „ulaz” sirovine – kaže Ilić dodajući da stabilizacije tržišta neće biti pre sredine novembra.

Na pitanje da li bi i koliko interventni uvoz države pomogao u rešavanju nestašice belog napitka, Ilić odgovara:

– Takva mera bi trenutno ugasila požar i najveće igrače na tržištu navela da se presaberu o svojoj poziciji. Dobro bi bilo potrošačima i industriji, ali bi proizvođače odvela u dalju propast i dodatno bi uništila stočni fond. Država mora da nađe način da razvija domaće stočarstvo, a ne da postanemo uvoznici mleka.

Uroš Šećerov iz Konzorcijuma proizvođača mleka kaže da uredba koja mlekarama propisuje koliko mleka moraju da prerade u dugotrajno i kratkotrajno ne rešava osnovni problem, a to je da su proizvođači, stočari, nezadovoljni otkupnom cenom i da su zato smanjili proizvodnju.

– Na najsavremenijoj farmi za sam vrh evropskog kvaliteta mleka od Subotičke mlekare dobijam samo 28,6, a proizvodna cena mu je 38,9 dinara po litru. Za sve ostalo ne treba bilo kakav komentar – kaže Šećerov.

J. Rabrenović

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada još ne razmišlja o interventnom uvozu mleka

Izvor: S media, 13.Okt.2010, 00:43

Uvoz bi bio dobar potez za potrošače i industriju, ali bi proizvođače odveo u dalju propast, kaže direktor kragujevačke mlekare...Još je rano da se pokažu efekti uredbe o obaveznoj preradi dela sirovog mleka u kratkotrajno i dugotrajno, jer je na snazi tek desetak dana, kažu u Ministarstvu trgovine...–...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.