Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 17:23

Vlada: Više od 23 milijarde dinara za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini. Za to su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23.125.365.000 dinara.
Podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju koncipirani su tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gazdinstava, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, ove mere su glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike EU, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja Uniji.
Na sednici Vlade usvojen je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine.
Tim planom se, kako se navodi, unapređuje sistem putem kojeg se ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji, kao i pružanjem uslova za dalje unapređivanje znanja i veština IKT stručnjaka.
"Za ostvarenje ovog cilja ključan je zajednički međusektorski rad na podizanju svesti u ovoj oblasti i unapređenju znanja i veština i zato su ovim planom povezane različite institucije", navodi se u saopštenju.
Zaštita prirodnih dobaraNa sednici je usvojena i Uredba o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara. Uredbom su obuhvaćene sledeće oblasti: zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.
Vlada je donela Odluku o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti cao6paćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima.
Zadatak ovog tela je obrazovanje stručnih radnih grupa za unapređenje sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja, finansiranje bezebdnosti cao6paćaja i za unapređenje bezbednosti.
Članovi Vlade su takođe saglasni da se uspostavi saradnja Opštine Golubac i Opštine Koronini u Rumuniji i to u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i fizičke kulture i turizma, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju 23 milijarde dinara

Izvor: 24sedam.rs, 02.Feb.2023

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada

Nastavak na 24sedam.rs...

Nerazvijena mesta na jugu Srbije očekuju pomoć

Izvor: RTS, 03.Feb.2023, 16:46

Uredbom Vlade Srbije za unapređenje razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština opredeljeno je 365 miliona dinara, 45 miliona više nego prošle godine. 44 lokalne samouprave koje su u krugu nerazvijenih, spremno iščekuju konkurs i računaju ponovo na po 8 miliona dinara. Više od polovine,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.