Izvor: Blic, 22.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije smanjila porez na autorske honorare

Ministarstvo finansija napravilo je sa kulturnim institucijama novi dogovor o oporezivanju honorara, a nove izmene juče je usvojila i Vlada Srbije. Poreska stopa ostala je ista, ali je u odnosu na prvobitni zakon smanjen neoporezivi deo osnovice ali mnogo manje nego izmenama koje je nedavno iznedrio rebalans budžeta. Tako će za desetak dana, kada zakon bude usvojen u Skupštini obaveze prema državi za honorarce narasti za 7,5 odsto za nezaposlene, 5,3 odsto za zaposlene i 2,2 odsto za samostalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umetnike.

Izmenjenim zakonom je bilo predviđeno da se kao normirani trošak, odnosno neoporezivi deo priznaje tek 30 odsto prihoda umesto nekadašnjih 60 odsto. Novim izmenama utanačeno je da će to biti polovina bruto prihoda. Za one honorarce kojima je nekada priznavan neoporezivi deo od 50 odsto a izmenama koje su pratile budžet spušten na svega 20 odsto, najnovijim dogovorom biće kao normirani trošak priznavano 43 odsto primanja. Svi kojima je nekada normirani trošak bio računat za 40 odsto bruto primanja sada će kao neoporezivi deo plate imati 34 odsto.

Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže za „Blic" da je ovo kompromisno rešenje kojim su svi zadovoljni i da je pored svih izmena ovo valjan dogovor. Ilić, međutim, dodaje da su reakcije Ministra kulture neprimerene.

- Ministar Bradić bio je na sednici Vlade kada su dogovarane izmene zakona i promene u oporezivanju honoraraca ali tada ni na koji način nije reagovao. To je nekorektno - kaže Ilić.

Ministar za kulturu kazao je pak juče da se izmenama oporezivanja honoraraca protivio i pre rebalansa, mada ostaje činjenica da je rebalans budžeta izglasan na Vladi jednoglasno. Novim izmenama ministar kulture je kaže zadovoljan.

- Ovo je prihvatljiv odnos u poređenju sa predlogom od 8. maja, za koji smo mi pre usvajanja rebalansa budžeta upozoravali da će napraviti veliki problem i da će se negativno odraziti na status i na same umetnike. Međutim, i novousvojeni predlog je samo privremeno rešenje, za koga ćemo u narednom periodu tražiti sistemsko rešenje – rekao je ministar Nebojša Bradić.

Univerziteti na čekanju

Radna grupa ni juče nije donela predlog uredbe kojom bi visokoškolske i strukovne ustanove zadržale 40 odsto sopstvenih sredstava umesto da ih daju u državnu kasu. Predstavnici sedam univerziteta u okviru Radne grupe traže da se svi fakulteti izuzmu iz spornog člana 15 Zakona o rebalansu budžeta. S druge strane, predstavnici ministarstava prosvete, nauke i finansija zahtevaju da se ne povećavaju školarine odnosno da se vrate na prethodni nivo, ukoliko su povećane. Rektori se nadaju da će stavovi biti usaglašeni i izneti pred Vladu sledeće nedelje u vidu predloga uredbe.

A. M.

Kvote za sedam dana

Na dnevnom redu jučerašnje sednice Vlade nije bilo reči o upisnim kvotama za sedam državnih Univerziteta. Kako saznajemo Ministarstvo zdravlja je imalo primedbe na ovaj predlog pa je premijer Cvetković naložio da se do sledećeg četvrtka usaglase stavovi i izađe sa konačnim predlogom.

A. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.