Visok ceh plastične kupovine

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok ceh "plastične" kupovine

Banke naplaćuju mesečnu kamatu do 2,5 odsto. – Siti banka će "poljuljati" kamate, kaže Obrad Sikimić, predsednik kartičara u PKS

"Plastičnim" novcem se sve više plaća na odloženo, ali – po paprenoj ceni, jer je kamata od dva do 2,5 odsto mesečno. Zbog toga je za najveći broj građana u Srbiji takvo kreditiranje "peglanjem" kartice, koje je zamenilo ček na poček, nedostupno. Naše tržište je gladno kredita i zbog toga banke naplaćuju visoke kamate i za ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrstu kreditiranja, potvrđuje Obrad Sikimić, predsednik Dajners kluba i Odbora kartičara u Privrednoj komori Srbije. On se slaže da to bankama ne daje pravo da mame klijente, a da im ne objasne i ne ukažu koliko će ih koštati korišćenje kreditne kartice.

– Visoke kamate opterećuju građane, što je stav i NBS. Naše udruženje je zahtevalo da se napravi red u ovoj oblasti, ali nema i mehanizme da utiče da se kamate smanje. Tržište je, naravno, svuda pa i kod nas merilo i ono jedino može da obori kamate – kaže Sikimić.

Po njegovom mišljenju, stanje se polako menja, jer su neke banke već počele da umanjuju svoje kamate na kredite, kako bi privukle što više klijenata. Pomaka na ovom polju biće možda od Nove godine, s obzirom na to da je Narodna banka obavezala banke da iskazuju efektivnu kamatu i za kreditne kartice, kao i što to sada čine na sve zajmove.

Jer, u ovom trenutku uglavnom još niko ne pita za cenu, već koliki kreditni limit može da dobije po kartici. Ali, brzo će postati veoma važno kolika je kamata.

Sikimić se nada da će dolazak američke Siti banke, koja je vlasnik Dajnersa za ceo svet, uticati da sve kamate, pa i za kreditne kartice, počnu polako da padaju. Jer, kako ističe, tek dolaskom tako velike bankarske grupe, kako je pokazalo iskustvo drugih zemalja, došlo je do rapidnog smanjenja cene kapitala. Na visinu kamatnih stopa, dodaje, utiče, naravno, i rizik zemlje.

U Srbiji je izdato čak oko 4,5 miliona raznih kartica, ali je samo oko 20 odsto kreditnih. Uprkos sve većem broju kartica naše stanovništvo i dalje više voli da nosi keš u novčaniku. Zato je osim smanjivanja kamata veoma važno, po rečima Sikimića, obaveštavati stanovništvo o mogućnostima plastičnog novca, a naročito mlade. Dajners, koji je pristan u više od 200 zemalja, nije populistička kartica. U Srbiji je oko 50.000 članova, ali to ne znači, kako kaže predsednik Dajnersa kluba internešnel za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, da nije dostupna i građanima sa srednjim primanjima.

--------------------------------------------------------------------------

Crna kartica

– Dajners ne zahteva polaganje deviznog depozita, niti je klijent obavezan da prima platu preko ove kartice. Građane beskamatno kreditira do 30 dana. Za plaćanja na tri meseče rate zaračunava kamatu od 1,5 odsto, a za kreditiranje na šest meseci ukupna kamata je tri odsto godišnje. Specifičnost je i što članovi, sa kojima želimo da budemo partneri na više od 1.400 mesta u Srbiji, mogu da kupuju na rate, a na oko 8.000 plaćaju beskamatno – kaže Sikimić

Dajners klub, na deseti rođendan u Srbiji, uveo je "crnu", ekskluziv karticu bez limita. Obična može da se dobije i u Poštanskoj štedionici, EFG, Prokredit i Univerzal banci.

B. Dumić

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.