Višemilionski ugovoreni poslovi i natprosečna plata: Srbi rade pri vojsci, ali ne na liniji fronta

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višemilionski ugovoreni poslovi i natprosečna plata: Srbi rade pri vojsci, ali ne na "liniji fronta"

Otvara se prostor za nova zaposlenja

Za poslom u vojnim preduzećima - čačanskoj "Slobodi" i valjevskom "Krušiku", vlada prava jagma. To i ne čudi, jer ove dve firme srpske namenske industrije beleže poslovne uspehe kakvi dugo godina nisu zabeleženi: vredne izvozne poslove i redovne plate u proseku od po 50.000 dinara.

U njima je trenutno zaposleno oko 5.000 ljudi, od čega nešto više Valjevaca. Samo je u "Krušiku" u poslednje četiri godine posao dobilo 1.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novih radnika, dok je u "Slobodi" uhlebljenje našlo oko 800 ljudi. Mesta za nova zapošljavanja sigurno će biti i u narednom periodu, jer imaju višemilionske ugovorene poslove za predstojeći period.

- Do sada je zaključeno ugovora u vrednosti od 33,3 miliona dolara, što je za 66,3 odsto više od definisanog plana za 2017. godinu. U odnosu na isti period 2016. godine povećani su ukupni prihod i obim proizvodnje za 160 procenata, izvoz je veći za čak 190 odsto, a broj zposlenih za 412 radnika. Prosečna neto zarada zaposlenih za prvih sedam meseci u ovoj godini iznosi 50.422 dinara, što je u odnosu na lane više za osam odsto - rekao je Zoran Stefanović, generalni direktor Kompanije "Sloboda", napominjući da je u prethodne četiri godine fabrika imala ugovorenih poslova u iznosu od 183,6 miliona dolara.

Povoljna poslovna klima vlada i u "Krušiku", gde je prvih šest meseci ove godine proizvodnja bezmalo za 80 odsto veća nego u istom periodu lane., a novi poslovi se i dalje dogovaraju. Ukupna finansijska realizacija povećana je za 93 procenta u dinarima, odnosno 85,73 odsto u dolarima, u prvom polugođu ove godine, u odnosu na prošlu godinu. U "Krušiku" su, s obzirom na to da su potpisali ugovor o realizaciji poslova u naredne tri godine, očekuju da će ovogodišnji finansijski rezultati biti među najboljima u istoriji fabrike.

- Od 2014. godine zaposlili smo oko 1.500 radnika kako bismo sve ugovorene obaveze ispunili u roku - rekao je nedavno direktor "Krušika" Mladen Petković, prilikom posete ministra Aleksandra Vulina: - Po broju zaposlenih, "Krušik" je na prvom mestu među vojnim fabrikama u Srbiji. Trenutno imamo ugovorene poslove vredne 276 miliona dolara i uposlene kapacitete sve do 2019. godine. Kako sada stvari stoje, "Krušik" će ove godine da obori istorijski rekord u proizvodnji i izvozu, koji iznosi 80 miliona dolara.

Valjevci zaposleni u firmi ističu zadovoljstvo. Ipak, za ovaj posao ne konkurišu samo oni, već iz čitavog Kolubarskog okruga: iz Lajkovca, Osečine, sa Uba...

Čačanima se zarade, takođe, isplaćuju na vreme, kao u prekovremeni sati. Hvale se da posla uvek ima. Konkurišu prestavnici svih struka, a ima i onih koji napuštaju svoja mesta da bi prešli u "Slobodu", jer su plate veće, a uslovi rada dobri.

Čačanska vojna kompanija je u prethodnom periodu u izgradnju i osavremenjivanje proizvodnje uložila je oko 35 miliona evra, od čega 28 samo za opremu. Otvoreno je, ujedno, nekoliko novih pogona: linija za završnu hemijsku zaštitu čaura srednjeg i velikog kalibra, objekat "Mehanička obrada rezanjem", pogon za izradu čaura srednjeg i velikog kalibra (od 20 do 152 mm), kao i pogon za kompletiranje municije velikog kalibra (od 75 do 155 mm).

Poizvodi se za kupce sa Bliskog Istoka, iz Jugoistočne Azije, Afrike, severne i Južne Amerike, Evrope, iz bivših republika SSSR-a.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.