Vesić: Sektor građevinarstva najviše doprineo rastu BDP-a u 2023.

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 16:55

Vesić: Sektor građevinarstva najviše doprineo rastu BDP-a u 2023.

Ministar Goran Vesić izjavio je danas da je na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2023. godini najviše uticalo građevinarstvo.

Naime, učešće građevinarstva u BDP-u je iznosilo pet odsto.

"Srbija je zahvaljujući izmeni zakona, ali i tome što smo ubrzali procedure i što se vrlo aktivno bavimo time da se više gradi, jedna od retkih evropskih zemalja koja ima rast u građevinskoj industriji. Većina zemalja, nažalost, ima recesiju i pad, tako da taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rast u građevinskoj industriji omogućuje da napredujemo i da imamo rast BDP-a i tokom prošle godine", kazao je on za Tanjug.

On je, govoreći o tome šta je najveći uspeh MGSI u prošloj godini, kazao da je to što su dva velika grada, Šabac i Kruševac priključeni na autoput, jer je to, kako je naglasio bitno da se ti gradovi dalje razvijaju i da dođu investicije, bilo domaće ili strane, a one otvaraju nova radna mesta.

"Skoro sam sa predsednikom obišao i radove na brzoj pruzi, koja će biti završena do Subotice i neko ko živi u Vrbasu će od sredine marta sledeće godine, putovati vozom od Vrbasa do Beograda za 50 minuta", rekao je Vesić i dodao da to ljudima daje veći izbor mogućnosti čime žele da se bave u životu. Vesić je naveo i da vidikovac na vrhu Kablara nikada ne bi bio izgrađen da nema auto-puta do Čačka.

"Morate da imate put, da imate prugu, jer neko treba da dođe do tamo. Morate da obezbedite da dođu turisti. To su stvari koje su sve povezane", rekao je on. Ministar je najavio i da se ove godine očekuje da na mrežu autoputeva i brzih saobraćajnica, budu priključeni Požarevac, Loznica, Trstenik, Kraljevo i Valjevo.

"Mi ćemo ove godine završiti prema planu 166,37 kilometara (km) autoputa i brzih saobraćajnica, odnosno završićemo brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica, čija je dužina 54 km, završićemo Moravski koridor i to sa dve deonice ukupno 46 km od Preljine do Adrana, kao i deo koji je ostao od petlje Divci do Valjeva, a završiće se i Kuzmin - Sremska Rača i to je prvi deo od autoputa Beograd-Sarajevo", rekao je Vesić.

On je naveo da će se graditi put do Brčkog, kao i da ćemo imati i Banja Luku priključenu na autoput.

"Zanimljivo je koliko su malo Srbija i Bosna bile povezane čak i u vreme socijalizma i to kao da je neko imao želju da ih ne povezuje. Zato mi sad radimo autoput Beograd - Sarajevo, a tu je i ovaj deo Kuzmin-Sremska Rača, odnosno brza saobraćajnica Šabac-Loznica, koja opet ima vezu sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom", naveo je Vesić. On je dodao da će u ovoj godini biti završena i 23 kilometra tunelskog koridora, od autoputa Beograd-Niš do petlje Požega. "Počeli smo da gradimo autoput Beograd-Zrenjanin i mi ćemo do kraja 2026. već do Kovačice imati izgrađen autoput", rekao je ministar.

Kako je naglasio, Vlada Srbije gradi sve velike projekte infrastrukturno u Beogradu i da nema nijedan veliki projekat koji se gradi u prestonici Srbije, a da ga potpuno ne finansira i radi Vlada Srbije. Vesić je naglasio i da namerna vožnja pogrešnom trakom u suprotnom smeru, iako postoje jasni znaci, njemu lično nije jasna i da smatra da oni koji kažu da nisu videli znak ne treba da voze. "Taj problem može se rešiti kada počnemo da oduzimamo automobile tim ljudima koji to rade namerno. Verovatno će se tada oni zamisliti da li to treba da rade. Svako ima pravo da odluči šta će da radi sa svojim životom, ali ugrožavanje bezbednosti drugih ljudi je neverovatno", zaključio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.