Verovali ili ne: Slovenci još štede u tolarima

Izvor: B92, 12.Jan.2016, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovali ili ne: Slovenci još štede u tolarima

Ljubljana -- Slovenci već devet godina imaju evro kao jedino platežno sredstvo, ali neki od njih još uvek čini se štede u tolarima, valuti koja se koristila do početka 2007.

Banka Slovenije koja menja stare kovanice i novčanice bez vremenskog ograničenja potvrdila je kako je u poslednje tri godine zamenila i uništila 270.263.885 tolara gotovine, isplativši donosiocima protivvrednost od 1.127.791 evro.

Zamena se obavlja po kursu koji je vredeo 1. januara 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kad je Slovenija kao prva nova članica EU ušla u Evropsku monetarnu uniju.

Reč je o gotovini iz ormara ili fioka koju su vlasnici možda bili zaboravili, pa iznenada pronašli, a u nekim slučajevima i osobama koje su nameravale zadržati stare novčanice i kovanice kao uspomenu ili numizmatičku vrednost, pa se predomislile.

Za 10.000 tolara, što je nekad bila desetina prosečne plate, dobije se skoro 42 evra. Najveća stara devizna štednja u tolarima "iz čarape" koju je centralna banka u proteklim godinama zabeležila bio je slučaj kad im je jedna stranka donela 2,5 miliona tolara.

Ipak, takvih tolarskih ušteđevina sve je manje, o čemu svedoči podatak da se svake godine broj onih koji donesu tolare kako bi dobili evre smanji za trećinu.

Centralna banka je 2013. godine izdala 103.000 evra za predane tolare, a ove godine samo 71.000.

Veruje se da je među Slovencima još dosta i onih koji kod kuće imaju stare nemačke marke koje su u krizno vreme krajem devedesetih godina prošlog veka bile glavna rezervna valuta. No, takve se rezerve ne mogu za evro zameniti u Ljubljani nego treba otići u Nemačku, pa o njima slovenska centralna banka nema podataka, piše dnevnik "Žurnal".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.