Veliki interes za zagrebački projekt obnove pročelja zgrada

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki interes za zagrebački projekt obnove pročelja zgrada

ZAGREB - Građani Zagreba pokazuju veliki interes za obnovu pročelja svojih zgrada u sklopu projekta koji sufinancira Grad Zagreb.

Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti, do 20. travnja pristiglo je više od 3100 prijava. Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu obnove pročelja otvoren je do 8. svibnja, dakle još dva tjedna, tako da će broj prijava sigurno biti i znatno veći.

Takav interes ne čudi s obzirom da Grad Zagreb sufinancira obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << uličnih pročelja sa 80 posto potrebnih sredstava. Dakle, suvlasnici zgrada morat će osigurate tek 20 posto od ukupno potrebnih sredstava za obnovu ulične strane fasade. Ostala pročelja, na primjer dvorišnu fasadu zgrade, Grad će sufinancirati sa 60 posto potrebnih sredstava. Važno je naglasiti kako se ovaj model sufinanciranja – 80 posto za ulična pročelja i 60 posto za ostala pročelja – odnosi na cijelo područje grada Zagreba, znači isti uvjeti sufinanciranja vrijede za obnovu fasada u strogom centru grada i za obnovu fasada u Novom Zagrebu, Malešnici ili Dubravi.

Inicijalno je bilo drugačije zamišljeno, odnosno planirane su tri zone, pri čemu bi za svaku vrijedio drugačiji model sufinanciranja. No, vrlo brzo se odustalo od te ideje, Gradska skupština je u ožujku prihvatila novi model sufinanciranja obnove fasada prema kojemu će sufinanciranje obnova fasada biti ujednačeno za sve građane bez obzira u kojem dijelu grada živjeli. Za projekt obnove pročelja stambenih zgrada Grad Zagreb je u 2017. godini osigurao 30 milijuna kuna, potvrđeno nam je iz gradske uprave.

Veliki interes Zagrepčana očekivan je s obzirom da su derutne i uništene fasade veliki problem glavnoga grada, a suvlasnici zgrada ga sami, bez pomoći grada, ne mogu riješiti jer je obnova fasada skupa. Odluku Grada da sa čak 80 posto sufinancira obnovu fasada stanovnici Zagreba su očito dočekali kao jedinstvenu priliku da riješe taj problem, odnosno da obnove pročelja svojih zgrada bez velikog financijskog troška.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.