VW našao rešenje za odbačene baterije: U njima čuva struju i prodaje kad je skupa

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 17:18

VW našao rešenje za odbačene baterije: U njima čuva struju i prodaje kad je skupa

Nemački automobilski gigant Folksvagen je počeo trgovanje strujom na berzi Epex Spot.

VW je objavio i da planira da koristi odbačene baterije iz e-automobila za čuvanje električne energije.

Epex Spot organizuje kupoprodaju struje sa rokovima isporuke do nedelju dana, a VW je u sredu objavio da je počeo da trguje strujom na osnovu sistema skladištenja koji čine odbačene baterije za električna vozila.

U početku će se u pilot projektu koristiti 28 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baterijskih sistema i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up.

Kada su cene struje niske, a Sunčeva i energija vetra dostupna u velikoj količini, taj će sistem privremeno skladištiti električnu energiju iz mreže. Kada su cene visoke, a opskrba oskudna, vraćaće struju u mrežu.

VW je prva automobilska grupa koja je ušla u posao trgovanja električnom energijom u Nemačkoj.

Privremeno skladištenje energije iz obnovljivih izvora smatra se važnim preduslovom za prelazak na "zelenu" energiju.

Drugi proizvođači automobila već koriste odbačene baterije kao privremeno skladište, pa je tako BMW 2017. pustio u rad "farmu" u Lajpcigu sa čak 700 BMW i3 baterija za privremeno skladištenje energije iz četiri vetroturbine čiji je vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.