Izmene Zakona o NBS usvojene u načelu

Izvor: RTS, 05.Nov.2012, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene Zakona o NBS usvojene u načelu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije u načelu. Rešenja neće otkloniti primedbe koje je EU iznela pre tri meseca, kada su prvi put usvojene izmene tog zakona, poručila opozicija. Glasanje u 14.30.

14.43 - Skupština većinom glasova u načelu usvojila izmene Zakona o NBS.  Za izmene Zakona glasao 131 poslanik.

13.46 - Završena rasprava o amandmanima na izmene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zakona o NBS. Glasanje u 14.30.  

11.45 - Poslanici DSS-a predložili amandman na odredbu koja definiše da će ubuduće Savet NBS usvajati Statut centralne banke. Oni traže da Skupština ima kontrolu nad radom NBS. 

10.24 - Počela sednica Skupštine na kojoj se raspravlja o amandmanima na izmene Zakona o NBS.

Skupština Srbije završila je rasravu u pojedinostima o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović obavestio je poslanike da će se o izmenama zakona glasati u 14.30.

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla je da bi nadležni trebalo da preispitaju registrovanje i rad Dajners kluba "Beograd" i dodala da centralna banka nije nadležna za kontrole takvih firmi.

"Ta vrsta organizacija ne potpada pod nadležnost NBS, ne može da

bude predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije

moje da delim zadatke drugima", rekla je Tabakovićeva u raspravi o

izmenama Zakona o NBS odgovarajući na pitanje poslanika SNS-a Marijana Rističevića.

Prema rečima guvernerke centralne banke, tim problemom bi mogao da se pozabavi onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica.

Rističević je zatražio je da se zabrani rad firmama koje se, kako je naveo, neovlašćeno, suprotno Zakonu o bankama, bave finansijskim uslugama.

On je kao dokaz da postoje takvi davaoci finansijskih usluga koji nisu registrovani, naveo Dajners klub "Beograd" i dodao da je to omogućila bivša vlada Mirka Cvetkovića.

Poslanici stranke Zajedno za Šumadiju saopštili su da se vraćaju u Skupštinu Srbije kako bi dali doprinos borbi za reformu policije i pravosuđa i za društvo bez korupcije.

"Izostane li takva borba i politička odlučnost za nju, poslanici Zajedno za Šumadiju povući će se ponovo, samo što tada više neće biti sami", navodi se u saopštenju.

Troje poslanika - Saša Milenić, Slavica Saveljić i Nikola Jovanović, nisu želeli da učestvuju u radu parlamenta sve dok se ne reši, kako su ranije naveli, alarmantno stanja u Kragujevcu koje izaziva deo Policijske uprave u tom gradu.

Tokom debate opozicija je kritikovala predložena rešenja, ponovila da neće glasati za njih, ali i navele da ta rešenja neće otkloniti primedbe koje je EU iznela pre tri meseca, kada su prvi put usvojene izmene tog zakona.

Opozicione stranke, pre svega DSS i LDP, kritikovali su rešenje po kome Skupština neće potvrđivati Statut NBS, već će taj akt donositi samo Savet guvernera NBS, ocenjujući da se time ne štiti nezavisnost i samostalnost centralne banke. 

Poslanici DSS su tražili brisanje člana kojim se propisuje da Savet donosi Statut NBS i pitali - ako republički parlament ne potvrđuje Statut centralne banke zašto potvrdjuje statute drugih nezavisnih i regulatornih tela - Agencije za energetiku, Državne revizorske institucije

Oni smatraju da se tim rešenjem ne postiže nezavisnost NBS, jer Skupština ne ugrožava Narodnu banku potvrđivanjem Statuta, već time jača samo svoju kontrolnu funkciju.

"Kontrola ne ugrožava nezavisnost nijedne institucije i ne vidim da treba da postoji strah u NBS zbog toga što bi Skupština potvrdjivala Statut. Treba da usvojite naš amandman. Pre tri meseca ste nas uveravali da nema nita prirodnije nego da Skupština daje saglasnost na Staut NBS", poručili su poslanici DSS. 

Radojko Obradović iz DSS-a je rekao da se nezavisnost NBS obezbeđuje na mnogo načina, da su svi svesni koliki je politički uticaj nad NBS postojao godinama unazad i naglasio da je uticaj na NBS daleko veći ukoliko se viceguverneri biraju u Skupštini, nego kada bi Skupština potvrđivala Statut.

Liberali su sličnog mišljenja, pa su naglasili da ne vide opasnost po vlast u NBS ukoliko se Statut pojavi pred poslanicima. 

"Od brojnih stvari kojima je narušena samostalst NBS početkom avgusta vi predlažete da Statut ne potvrdjuje Skupština, ali nije u tome suština, već u drugim članovima koje ne menjate. Ostaju druge odredbe od početka avgusta kojima se bitno narušava samostalnosti i nezavisnost", rekao je poslanik LDP Zoran Ostojić.

Na te primedbe guverner Jorgovanka Tabaković je rekla da su oba rešenja postojala kao praksa u Srbiji.

"Ja sam došla da predložim izmene po kojima se Statut ne potvrđuje u Skupštini, jer ga donosi Savet guvernera koga bira Skupština. Praksa u EU i stav Evropske centralne banke je takav da centralne banke na putu priključenja u EU ne treba da imaju zakonska rešenja po kojima bilo ko može da usmerava odluke centralne banke, poništava ih ili odlaže", objasnila je Tabakovićeva. 

Demokrate su imale zamerke na izmene Zakona, ocenjujući da one neće doprineti jačanju institucija, niti evrointegracijama zemlje.

Poslanica DS i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević predložila je usvajanje amandman po kome, ukoliko viceguverneru prestane funkcija pre isteka mandata, sledeći se bira na ceo mandat, a ne samo do trajanje mandata prethodnog viceguvernera, što je predviđeno predloženim izmenama. 

Delević je objasnila da bi se usvajanjem tog amandmana obezbedilo uskladjivanje sa Statutom Evropske centralne banke, kontinuitet u radu i minimum trajanja funkcije.

Tokom debate Tabaković je prihvatila amandman Odbora za finansije kojim je predviđeno da se rešenje, koje se odnosi na viceguvernera i članove Saveta da u slučaju ranijeg prestanka funkcije novi funkcioner bira do isteka mandata prethodnog, odnosi i na direktora Uprave za nadzor.

Time se, kako je obrazložio Odbor, obezbedjuje kontinuitet u radu i konsikutivnost pri izboru direktora Uprave, kao što je to predloženo i za viceguvernera i članova Saveta. 

Odbor je predložio i da protiv odluke o razrešenju fukcioner NBS može podneti žalbu Ustavnom sudu u roku od 30 dna od objavljivanja odluke u Službenom glasniku, dok je DSS tražio brisanje tog člana.

Tabakovićeva je objasnila da u EU postoji Evropski sud i centralna banka upućuje na njega, ali da to u Srbiji ne postoji, i da zato postoji potreba da razrešeni funkcioneri mogu da ulože žlabu Ustavnom sudu.

Na kraju debate Tabaković je porčila da je njen cilj da NBS radi najbolje za stabilnost u Srbiji, kao i da što preciznije predviđa događaje i predupređuje ih.

"Na to možete računati i moj kapacitet kao guvernera ničim nije ograničen, pa ni zamrznutom fukncijom u SNS Ja nikome ništa ne dugujem i to je kredibilitet koji imam", poručila je Tabakovićeva. 

Inače, poslanički klub Ujedinjenih regiona Srbije od danas ima 16 poslanika, budući da se poslanica Narodne partije Dragana Đuković priključila poslaničkom klubu URS-a. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Usvojene izmene Zakona o NBS

Izvor: RTS, 05.Nov.2012

Poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije. Rešenja neće otkloniti primedbe koje je Evropska unija iznela pre tri meseca kada su prvi put usvojene izmene tog zakona, poručila opozicija...14.54 - Parlament usvojio izmene Zakona o NBS u celini...14.43 - Skupština...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.