Usvojene nove strategije: Šta sve Srbiju čeka do 2027?

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene nove strategije: Šta sve Srbiju čeka do 2027?

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Strategiju o ekonomskim migracijama Srbije za period 2021–2027. godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, cilj je da se uspostavi što efikasnija prevencija daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da se stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.

Na sednici je usvojena Strategija pametne specijalizacije u Srbiji za period 2020–2027. godine, kao strateški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristup ekonomskom razvoju, kroz ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima.

Кombinujući industrijske, obrazovne i inovacione politike, zasnovane na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti, zemlje ili regioni identifikuju i biraju određen broj prioritetnih privrednih oblasti za investiranje.

"Jedan od planova ove Strategije je da i obrazovanje bude usmereno na industrije koje donose kvalitetno plaćena visokokvalifikovana radna mesta koja doprinose većem i bržem rastu kompanija. Reč je o jednoj sveobuhvatnoj temi koja umrežava fakultete, rektorate, naučno-tehnološke parkove, kroz saradnju nauke i privrede, u cilju kreiranja visoko stručnih kadrova i razvoja društva zasnovanog na znanju", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Vlada je , kako se navodi u saopštenju, usvojila i Strategiju razvoja digitalnih veština za period od 2020. do 2024. godine, kojom se na celovit način uređuje ta oblast, kako bi se iskoristio potencijal savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa ciljem podizanja kvaliteta života građana, postizanja veće zaposlenosti i efikasnijeg rada.

"Imajući u vidu stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt života i rada, Strategijom su obuhvaćene četiri oblasti – obrazovanje, povećanje digitalnih veština građana, digitalne veštine potrebne na tržištu rada i IКT stručnjaci", navodi se u saopštenju Vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.