Usvojena uredba o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena uredba o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o kratkoročnom i dugoročnom kreditiranju poljoprivredne proizvodnje u 2009. godini, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

On je naveo da će kratkoročni krediti poljoprivrednicima omogućiti lakše organizovanje prolećne setve i precizirao da će oni omogućiti da se poljoprivrednici zadužuju "na godinu dana, uz kamatnu stopu od pet odsto, bez devizne klauzule".

"Ministarstvo subvencionišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kamatnu stopu, a banke daju kredite", rekao je Dragin i precizirao da će se ti kratkoročni krediti odobravati u dinarima i to u iznosu od 50.000 do 700.000 dinara.

Aranžman banaka sa Ministarstvom

Prema njegovim rečima, "država je za te kamate odvojila oko 600 miliona dinara", a kako je dodao "većina poslovnih banaka je spremna da napravi poslovni aranžman sa Ministarstvom".

On očekuje da će ta kreditna sredstva već za nekoliko dana biti dostupna poljoprivrednicima.

Kratkoročne kredite namenski mogu koristiti registrovana poljoprivredna gazdinstva i to samo fizička lica za kupovinu repromaterijala i drugih obrtnih sredstava uloženih u poljoprivrednu proizvodnju.

Dugoročni krediti se takođe odobravaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kako fizičkim tako i pravnim licima, rekao je on.

Novi model dugoročnog kreditiranja

Ove godine Ministarstvo ima novi model dugoročnog kreditiranja koji ne sufinansira kamatne stope, već funkcioniše tako što poslovna banka učestvuje sa 60 odsto odobrenog kredita, a država daje 40 odsto sredstava.

"Na taj način smo obezbedili da se sredstva ne iznose iz budžeta", rekao je ministar poljoprivrede i dodao da "iznos odobrenog kredita može biti od 5.000 do 300.000 evra".

Korisnik dugoročnog kredita, kako je navedeno, plaća kamatu na sredstva banke, dok se na sredstva Ministarstva poljoprivrede kamata ne plaća.

Rok vraćanja tih kredita je pet do osam godina posle isteka grejs perioda koji može biti od jedne do tri godine u zavisnosti od proizvodnje za koju se traži kredit.

Izdvojeno dovoljno sredstava

"Država je za dugoročne kredite izdvojila dovoljno sredstava", kazao je Dragin ali nije želeo da precizira o kojoj se sumi radi.

Dugoročni krediti će se odobravati u evrima, a isplaćivaće se u dinarima po srednjem zvaničnom kursu NBS na dan isplate i isto tako će se i vraćati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.