Usvojen program stambenih kredita

Izvor: B92, Tanjug, 13.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen program stambenih kredita

Beograd -- Iako je Vlada Srbije najavljivala smanjenje plata direktorima javnih preduzeća, njihove zarade neće biti smanjene, dok će menadžerima biti ukinuti bonusi.

Iznosi plata će direktorima javnih preduzeća biti zagarantovani

Direktorima javnih preduzeća neće biti smanjene plate, kako je ranije najavljeno u vladi, već će biti u obavezi da kabinetu premijera dostave njihove iznose i obračune po kojima su do njih došli i da ih objave na internet stranicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojih preduzeća. Menadžeri neće imati pravo na bonuse, a vlada će dati mišljenje o iznosu direktorskih plata, saznaje Blic u vladi.

Ta preporuka naći će se na dnevnom redu sednice Vlade Srbije narednog četvrtka i trebalo bi da odmah zatim da počne da se sprovodi.

Direktori javnih preduzeća koji su do sada imali velike plate, bez obzira na rezultate svog rada, moći će da odahnu, jer će im iznosi biti zagarantovani. Ekonomisti tvrde da na prvi pogled ovakva odluka neće doprineti tržišnom ili boljem radu javnih preduzeća, jer menadžeri neće imati dodatni stimulans.

Kako list saznaje, to rešenje urađeno je kao konačni stav vlade o platama direktora svih 28 javnih preduzeća, iako su u kabinet premijera stigla dva različita predloga Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija.

U predlogu koji je potpisao Milan Marković, ministar za državnu upravu, plate svih direktora bile su izjednačene i određene u rangu plate premijera - 120.000 dinara. Nije bila predviđena nikakva dodatna stimulacija za dobre poslovne rezultate.

U predlogu Ministarstva finansija sugerisano je da se za direktore odredi fiksni deo plate, a ostatak iznosa bi zavisio od toga da li je reč o direktorima firmi koje imaju monopolski položaj ili učestvuju u tržišnoj utakmici. Naravno, monopolisti ne bi imali pravo na bonuse.

Izvori iz Vlade tvrde da je pravilnik o platama direktora javnih preduzeća donet teškom mukom, jer su sve vreme trajali pritisci i lobiranja iz stranaka da se ne smanjuju plate.

Odluka vlade da ograniči i uredi plate direktora javnih preduzeća doneta je u novembru prošle godine nakon što su u javnosti objavljene plate i podaci o tome kolike su bonuse i naknade sebi isplaćivali pojedini direktori, ali i članovi upravnih odbora.

Vlada je još u decembru donela preporuku kojom je obavezala javna preduzeća da smanji naknade u upravnim odborima na nivo prosečne plate u Srbiji. Tada je premijer Mirko Cvetković zadužio ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu da predloži i način na koji će se obračunavati plate direktora u javnim preduzećima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država oživljava subvencionicanje stambenih kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2009

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Program dugoročnog stambenog kreditiranja za period januar-decembar 2009. godine...Građanima koji nemaju stan, Program omogućava kupovinu ili izgradnju stambenih jedinica uz subvenciju države..."Uslov je da građani imaju platu manju od 100.000 dinara mesečno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.