Vladin program stambenog kreditiranja

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladin program stambenog kreditiranja

Vlada Srbije donela odluku o izdvajanju sredstava za osiguranje stambenih kredita. Usvojena su i četiri programa koja će se realizovati preko Fonda za razvoj. Utvrđena strategija o unapređenju kvaliteta o zdravstvenoj zaštiti.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da je Vlada donela odluku o izdvajanju sredstava iz budžeta za rad Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita u periodu od januara do kraja decembra ove godine.

Uslov za odobravanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kredita uz subvenciju države jeste da podnosilac zahteva nema mesečna primanja iznad 100.000 dinara.

Zahtevi će se odobravati za stanove površine do 50 metara kvadratnih u ukupnom iznosu od 40.000 evra u dinarskoj protivrednosti, rekao je Dragin na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Dragin nije mogao da precizira koliko je Vlada ukupno sredstava planirala za rad Nacionalne korporacije za osiguiranje stambenih kredita.

Vlada Srbije je u prošloj godini za te namene izdvojila ukupno 3,5 milijarde dinara, od čega za pripadnike vojske milijardu a za ostale 2,5 milijarde dinara.

Usvojene su i uredbe o korišćenju sredstava za podršku razvoju sela kroz podršku investicijama u poljoprivredi, kao i uredba o korišćenju sredstava za podršku razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede.

Vlada je usvojila predloge zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i predlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Programi razvoja

Usvojena su i četiri programa koja će se realizovati preko Fonda za razvoj u 2009. godini - Program o rasporedu i korišćenju subvencionisanih kamatnih stopa za kredite za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava, Program o rasporedu i korišćenju sredstava namenjenih za start-ap kredite za početnike.

Takođe usvojen je i Program o rasporedu i korišćenju sredstava za realizaciju kredita za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite (finansijski lizing) za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara i Program o rasporedu i korišćenju sredstava za podsticaj i razvoj preduzeća i preduzetništva u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

Vlada je usvojila i zaključak o prihvatanju osnove za zaključenje Sporazuma između Srbije i  Ruske Federacije kojim se predviđa bezvizni režim građanima dveju država za neprekidni boravak koji nije duži od 30 dana. 

Strategija o zdravstvenoj zaštiti

Vlada Srbije utvrdila je Strategiju za stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata.

Strategija bi trebalo da doprinese dostizanju najvišeg nivoa kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata.

Cilj je da se smanji neujednačen kvalitet zdravstvenih usluga, neefikasno korišćenje tehnologija kao i vreme čekanja na medicinske procedure i intervencije.

Strategija ima za cilj i smanjenje nezadovoljstva pacijenata pruženim zdravstvenim uslugama i zaposlenih, i troškova zbog lošeg kvaliteta.

Stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite zasniva se na vrednostima ugrađenim u koncept kvaliteta rada, i podrazumeva: usmerenost na pacijenta, bezbednost, delotvornost, pravovremenost, efikasnost i pravičnost.

Grb, zastava i himna 

Utvrđen je predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, predlog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, o potvrđivanju konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, kao i o sprečavanju terorizma.

Usvojen je i predlog zakona o potvrđivanju protokola uz Evropsku konvenciju o suzbijanju terorizma, kao i o potvrđivanju konvencije Saveta Evrope o pranju, traženju, zapleni i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom i o finansiranju terorizma.

Takođe je usvojen i predlog zakona o potvrđivanju konvencije o visokotehnološkom kriminalu i onaj o potvrđivanju dodatnog protokola uz konvenciju o visokotehnološkom kriminalu koji se odnosi na inkriminaciju dela rasističke i ksenofobične prirode izvršenih preko računarskih sistema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.